Судије и саветници Врховног касационог суда у посети немачким колегама

У периоду од 27. до 29. априла 2015. године група судија и саветника Суда посетила је Савезно министарство правде Немачке, Апелациони суд у Берлину и Немачко удружење судија.

Делегацију су чинили судија Снежана Андрејевић, заменик председника суда, судија Љубица Милутиновић, председник Одељења за заштиту права на суђење у разумном року, судија Весна Поповић, заменик председника Одељења судске праксе и руководилац евиденција судске праксе у Грађанском одељењу и Одељењу за заштиту права на суђење у разумном року, судија Веско Крстајић, руководилац евиденције судске праксе Кривичног одељења Суда, Мирјана Пузовић, руководилац Службе председника Суда, Соња Простран, виши правни саветник за уједначавање судске праксе, као и председница Друштва судија Србије, Драгана Бољевић, судија Апелационог суда у Београду.

Посета је реализована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Мултидонаторског повереничког фонда (MDTF), као одговор на жељу Врховног касационог суда да се упозна са поступцима и механизмима којима се уједначава судска пракса у немачким судовима. У ову сврху делегација се састала са представницима Савезног министарства правде – судијама упућеним на рад у Министарство, као и са судијама Апелационог суда у Берлину. Поступак уједначавања судске праксе у немачким судовима окарактерисан је двема чињеницама: он је прописан Савезним законом о уређењу судова, и он омогућава свим судским одлукама које одступају од досадашње праксе да по ванредном правном средству буду преиспитане од стране непосредно вишег суда, све до Савезног врховног суда. Осим ове, посета Немачкој имала је још једну сврху: упознавање са системом образовања правника – будућих судија. У два дана чланови делегације имали су прилику да сагледају врло компликован и захтеван систем обуке будућих судија, јавних тужилаца и адвоката: она је свеобухватна и за све ове категорије јединствена и једнака, и обухвата практичан рад у суду, јавном тужилаштву, адвокатској канцеларији, органу управе или локалне самоуправе.

До краја маја 2015. године чланови делегације из Врховног касационог суда одржаће презентацију за судије и саветнике суда о искуствима немачких колега на пољу уједначавања судске праксе и решењима која би се и у нашим судовима могла применити.