Сусрет в.ф. председника суда са представницима ОЕБС-а

В.ф. председника Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, примио је 07.03.2013. године представнике Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији, коју су чинили шеф Одељења за владавину права и људска права, Романа Швајгер (Romana Schweiger), заменик шефа Одељења, Денис Мацолани (Denise Mazzolani) и правни саветник Ивана Рамадановић.

В.ф. председника суда Драгомир Милојевић захвалио се на досадашњој сарадњи и помоћи коју ОЕБС пружа правосуђу Србије и изразио наду да ће се успешна сарадња наставити и у наредном периоду. Посебно их је упознао са својим виђењем тренутног стања у судству и предочио приоритете Високог савета судства у наредном периоду. На састанку је заједнички констатовано да је од значаја да се предузму активности на јачању капацитета Високог савета судства, посебно Административне канцеларије и дисциплинских органа. В.ф. председника суда Драгомир Милојевић истакао је да је веома добро што се и у нацрту нове Националне стратегије реформе правосуђа 2013-2018 као један од кључних начела дефинише начело одговорности, те се доста простора даје питању јачања одговорности носилаца правосудних функција, што је од значаја за враћање поверења грађана у правосуђе.

Шеф Одељења за владавину права и људска права, Романа Швајгер исказала је спремност ОЕБС-а да настави са пружањем подршке дисциплинским органима Високог савета судства и радној групи Високог савета судства на изради аката за вредновање рада судија и председника судова. Поред тога, ОЕБС је спреман да подржи организовање тематске студијске посете чланова Високог савета судства Високом судском и тужилачком вијећу БиХ.

На састанку је договорено да се у кратком периоду уприличи састанак са амбасадором ОЕБС-а у Београду, Петером Буркхардом.