Узп 423/2012 - одбацивање захтева за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 423/2012
16.11.2012. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Олге Ђуричић и Снежане Андрејевић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, одлучујући о захтеву Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда III-9 У 10218/12 од 29.08.2012. године, са противном странком Е.п.С.Г. д.о.о. из К., у предмету јавне набавке, у нејавној седници већа одржаној дана 16.11.2012. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

            Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 

            Побијаном пресудом ставом првим диспозитива уважена је тужба тужиоца Е.п.С.Г. д.о.о. из К. и поништено решење Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки број 4-00-725/2012 од 28.06.2012. године и предмет враћен надлежном органу на поновно одлучивање, а ставом другим диспозитива обавезан је тужени орган да тужиоцу надокнади трошкове управног спора у износу од 1.370,00 динара у року од 15 дана од дана пријема пресуде. Поништеним решењем Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки од 28.06.2012. године потврђен је закључак број 353 од 23.05.2012. године наручиоца ПУ Н.р. К., којим је одбачен захтев за заштиту права подносиоца Е.п.С.Г. д.о.о. из К., поднет у поступку јавне набавке мале вредности, адаптација и санација нижег дела крова објекта ПО Н.р. К. (кров изнад пет учионица), ЈН бр. 4-IV/2012., због недостатка активне легитимације. Захтев је поднет због повреде правила поступка са предлогом да суд уважи захтев и укине или преиначи побијану судску одлуку.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима (''Сл. гласник РС'' број 111/09) је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом  2. члана 49. ЗУС-а је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3. истог члана је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Из побијане пресуде, навода захтева, списа предмета Управног суда и списа предмета Комисије за заштиту права достављених уз захтев, произилази да је пре доношења побијаног решења вођен управни поступак у коме је Е.п.С.Г. д.о.о. из К., поднело захтев за заштиту права наручиоцу ПУ Н.р. из К., дана 23.05.2012. године, на одлуку наручиоца о избору најповољније понуде број 280/8 од 09.05.2012. године. Одлучујући о поднетом захтеву наручилац је закључком брoj 353 од 23.05.2012.године одбацио захтев за заштиту права подносиоца Е.п.С.Г. д.о.о. из К., због недостатка активне легитимације. Против наведеног закључка наручиоца од 23.05.2012.године, подносилац је, на основу чл.110.ст.3. Закона о јавним набавкама, изјавио жалбу Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки. Републичка комисија је, одлучујући о жалби на основу чл.117.ст.2. тачка 3. Закона о јавним набавкама, потврдила закључак наручиоца број 353 од 23.05. 2012. год., којим је одбачен захтев за заштиту права подносиоца Е.п.С.Г. д.о.о. из К.  

Одлука наручиоца о избору најповољније понуде је првостепена одлука, против које се наручиоцу може поднети захтев за заштиту права у року од 8 дана од дана пријема одлуке. Наручилац о поднетом захтеву за заштиту права одлучује у својству првостепеног органа и све активности наручиоца о поднетом захтеву се могу подвести под рад првостепеног органа по жалби сагласно одредбама од чл. 224. до 229. ЗУП-а. Тако наручилац, на основу чл. 110. Закона  о јавним набавкама, по пријему захтева за заштиту права претходно проверава да ли је захтев поднет у року и да ли је изјављен од стране овлашћеног лица, па ако је захтев за заштиту права неблаговремен или га је поднело лице које нема активну легитимацију, захтев одбацује закључком против кога се у року од три дана од дана пријема тог закључка може поднети жалба Републичкој комисији. Републичка комисија у својству другостепеног органа, сагласно члану 117.став 2. тачка 3. Закона о јавним набавкама, може да потврди закључак наручиоца или поништи закључак, а што се може подвести под рад другостепеног органа по жалби сагласно чл. 224.ст.4 ЗУП-а.

Како је оспорено решење Републичке комисије за заштиту права од 28.06.2011. године, чија је законитост оцењена побијаном пресудом Управног суда, донето од стране другостепеног органа, то нису испуњени процесни услови прописани цитираним ставом 2. члана 49. Закона о управним споровима за подношење овог ванредног правног средства, јер захтев за преиспитивање није предвиђен законом у овој управној ствари, Управни суд није одлучивао у пуној јурисдикцији и у управном поступку није било искључено двостепено одлучивање.

Одредбом чл.53. ст.1. Закона о управним споровима је прописано да  ће, недозвољен или неблаговремен захтев или захтев који је поднело неовлашћено лице, Врховни касациони суд одбацити решењем.

Са изнетих разлога на основу наведених прописа поднети захтев је недозвољен, па је Врховни касациони суд применом одредбе члана 53. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 16.11.2012. године, Узп  423/2012

Записничар,                                                               Председник већа - судија,

Радојка Маринковић,с.р.                                          Снежана Живковић,с.р.