Узп 459/2012 - одбацивање захтева за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 459/2012
16.11.2012. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Олге Ђуричић и Снежане Андрејевић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, решавајући о захтеву С.Ђ. из Б.П., коју заступа адвокат Д.П. из Ф., за преиспитивање судске одлуке – решења Управног суда III-1 Уж 641/12 од 11.09.2012. године, у  предмету именовања чланова општинске изборне комисије, у нејавној седници већа одржаној дана 16.11.2012. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

            Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 

Подносилац захтева је предложио преиспитивање побијаног решења Управног суда којим је одбачена жалба С.Ђ. из Б.П. против решења Скупштине општине Бачка Паланка број II-119-66/2012 од 14.07.2012. године, о именовању општинске изборне комисије донетог на седници Скупштине општине Бачка Паланка која је одржана дана 14.07.2012. године.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима (''Сл. гласник РС'' 111/09) је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом  2. члана 49. ЗУС-а је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3 истог члана је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Управни суд je побијаним решењем одбацио жалбу подносиоца захтева изјављену против решења Скупштине општине Бачка Паланка број II-119-66/2012 од 14.07.2012. године о именовању општинске изборне комисије на основу члана 14. Закона о локалним изборима (''Сл. гласник РС'', број 129/07). Врховни касациони суд налази да је одлука о именовању чланова изборне комисије односно органа за спровођење избора део изборног поступка који је регулисан Законом о локалним изборима.

Врховни касациони суд налази да је избор органа за спровођење избора у јединицама локалне самоуправе део изборног поступка који је регулисан Законом о локалним изборима. Одредбом члана 54. став 3. наведеног закона прописана је сходна примена Закона о управним споровима, а ставом 5. истог члана је изричито забрањено подношење ванредних правних средстава из Закона о управним споровима против одлука донетих у поступку по жалби поводом заштите изборног права. Сагласно наведеном, по оцени овог суда, против правноснажне одлуке Управног суда, па и решења донетог по жалби поднетој поводом избора органа за спровођење избора као дела изборног поступка, није дозвољено подношење захтева за преиспитивање судске одлуке из члана 49. Закона о управним споровима.

Одредбом члана 53. став 1. Закона о управним споровима је прописано да  ће, недозвољен или неблаговремен захтев или захтев који је поднело неовлашћено лице, Врховни касациони суд одбацити решењем.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је нашао да је поднети захтев недозвољен, па је на основу члана 53. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 16.11.2012. године, Узп  459/2012

 

Записничар,                                                               Председник већа - судија,

Радојка Маринковић,с.р.                                          Снежана Живковић,с.р.