Упр 403/10 - сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Упр 403/10
09.09.2010. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић и Власте Јовановић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Градског судије за прекршаје у Б. и Општинског органа за прекршаје у Ш., у предмету прекршаја из члана 92. став 1. и став 3. Закона о државној управи, у нејавној седници већа одржаној дана 09.09.2010. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

 

Предмет се УСТУПА на надлежност Вишем прекршајном суду у Београду.  

О б р а з л о ж е њ е

 

Градски судија за прекршаје у Б. је поднео захтев Врховном суду Србије за решавање сукоба надлежности са Општинским органом за прекршаје у Ш., који се решењем УП.бр. … од 13.02.2008. године огласио месно ненадлежним за поступање по захтеву за покретање прекршајног поступка Министарства рада и социјалне политике Републике Србије, Инспектората за рад, Одељење инспекције рада за Мачвански управни округ са седиштем у Ш. број … од 31.01.2008. године против У.П. из Б. због прекршаја из члана 92. став 1. став 3. Закона о државној управи, па је списе предмета уступио Градском судији за прекршаје Б. као месно надлежном органу у овој правној ствари.

Како је поднети захтев прослеђен препорученом поштом дана 05.01.2010. године, односно након престанка рада Врховног суда Србије, то је предмет примљен у Врховном касационом суду дана 06.01.2010. године.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност, Врховни касациони суд је нашао да није надлежан за решавање сукоба надлежности у овој прекршајној ствари већ је надлежан Виши прекршајни суд.

Према одредби члана 30. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08) Врховни касациони суд одлучује о ванредним правним средствима изјављеним на одлуке судова Републике Србије и у другим стварима одређеним законом, одлучује о сукобу надлежности између судова, ако за одлучивање није надлежан други суд, као и о преношењу надлежности судова ради лакшег вођења поступка или других важних разлога. Одредбом члана 28. Закона о уређењу судова је прописано да Виши прекршајни суд одлучује о жалбама на одлуке прекршајних судова, о сукобу и преношењу месне надлежности прекршајних судова и врши друге послове одређене законом.

Чланом 25. став 1. Закона о прекршајима (''Сл. гласник СРС'' број 44/89 и ''Сл. гласник РС'' бр. 21/90... 55/04) који је био у примени у време када је Градски судија за прекршаје у Б. одлуком I-7 УП.бр. … од 01.07.2008. године доставницом уз захтев од 05.01.2010. године покренуо поступак за решавање сукоба надлежности, је прописано да о сукобу надлежности између првостепених органа за прекршаје решава другостепени орган за прекршаје, а чланом 101. став 1. Закона о прекршајима (''Сл. гласник РС'' бр. 101/05, 116/08 и 111/09), који се примењује од 01.јануара 2010. године, је прописано да о сукобу надлежности између судова решава Виши прекршајни суд. Такође, чланом 306. став 1. истог Закона о прекршајима је прописано да прекршајни поступак у коме до дана примене овога Закона не буде донето правноснажно решење наставиће се по одредбама овог Закона.

Имајући у виду наведене прописе, Врховни касациони суд је предмет уступио Вишем прекршајном суду као стварно надлежном суду за решавање у овом предмету. РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Записничар,                                                                         Председник већа - судија

Радојка Маринковић,с.р.                                                    Снежана Живковић, с.р.