Ус 15/2021 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 15/2021
03.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Гордане Џакула, председника већа, Звездане Лутовац и Бранка Станића, чланова већа, са саветником Драгицом Вранић, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Основног суда у Младеновцу, у спору по тужби тужиља АА из ... и ББ из ..., против тужене Економско - трговинске школе у Сопоту, ради поништаја решења Конкурсне комисије тужене, бр. ... од 21.08.2020. године и решења директора тужене бр. ... од 07.09.2020. године, у правној ствари заснивања радног односа, у нејавној седници већа одржаној дана 03.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари стварно и месно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Младеновцу.

О б р а з л о ж е њ е

Управни суд је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Основним судом у Младеновцу – Судска јединица Сопот, који се решењем П1 37/20 од 11.05.2021. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби тужиља АА и ББ, обе из ..., поднетој против тужене Економско – трговинске школе у Сопоту, ради поништаја решења Конкурсне комисије тужене бр. ... од 21.08.2020. године и решења директора тужене бр. ... од 07.09.2020. године. Решењем Конкурсне комисије Економско – трговинске школе у Сопоту ставом 1. диспозитива за пријем у радни однос на радно место наставника стручних предмета из области економија, право и администрација, четири извршилаца, на неодређено време, са 100% радног времена по радном месту, по конкурсу објављеном у листу „ПОСЛОВИ“ од ... 2020. године изабрани су кандидати ближе наведени у овом ставу диспозитива и ставом 2 диспозитива одлучено да ће по коначности овог решења и након достављања доказа о психичкој, физичкој и здравствној способности за рад са децом и ученицима, изабрани кандидати засновати радни однос закључењем уговора о раду. Решењем директора тужене број ... од 07.09.2020. године одбија се као неоснована заједничка жалба кандидата ББ и адвоката Александра Зиројевића изјављена против решења комисије за спровођење конкурса број ... од 21.08.2020. године.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" бр. 116/08, 104/09, 101/10, 31/11, 78/11, 101/11, 101/13, 40/15, 106/15, 13/16, 108/16, 113/17, 65/18, 87/18, 88/18), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари стварно и месно надлежан Основни суд у Младеновцу.

Одредбом члана 22. став 3. Закона о уређењу судова прописано је да основни суд у првом степену, поред осталог, суди и у споровима поводом заснивања, постојања и престанка радног односа; о правима, обавезама и одговорностима из радног односа.

Одредбом члана 29. став 1. Закона о уређењу судова прописано је да Управни суд суди у управним споровима.

Одредбама члана 3. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09) прописано је: да у управном спору суд одлучује о законитости коначних управних аката, осим у погледу којих је предвиђена друга судска заштита (став 1), да у управном спору суд одлучује и о законитости коначних појединачних аката којима се решава о праву, обавези или на закону заснованом интересу, у погледу којих у одређеном случају законом није предвиђена другачија судска заштита (став 2), да суд у управном спору одлучује и о законитости других коначних појединачних аката када је то законом предвиђено (став 3). Одредбом члана 4. истог закона прописано је да управни акт, у смислу овог закона, јесте појединачни правни акт којим надлежни орган, непосредном применом прописа решава о одређеном праву или обавези физичког или правног лица, односно друге странке у управној ствари. Одредбом члана 5. Закона о управним споровима прописано је да управна ствар, у смислу овог закона, јесте појединачна неспорна ситуација од јавног интереса у којој непосредно из правних прописа произилази потреба да се будуће понашање странке ауторитативно правно одреди.

Према одредби члана 1. Закона о парничном поступку овим законом се уређују правила поступка за пружање судске правне заштите по којима се поступа и одлучује (поред осталих) у парницама за решавање спорова из радних односа, осим спорова за које је посебним законом прописана друга врста поступка.

Одредбама Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС“ бр. 88/17... 10/19), прописано је: да се овим законом уређују и радни односи запослених у установи (члан 1. став 2); да делатност образовања и васпитања обавља установа (члан 13. став 1); да делатност образовања и васпитања обављају у средњем образовању и васпитању – гимназија, стручна школа, средња уметничка школа, мешовита школа и средња школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом (члан 89. став 1. тачка 3).

Одредбама члана 154. Закона о основама система образовања и васпитања, поред осталог, прописано је: да се пријем у радни однос на неодређено време врши на основу конкурса који расписује директор (став 1), да конкурсна комисија сачињава листу кандидата који испуњавају услове за пријем у радни однос у року од осам дана од дана пријема резултата психолошке процене способности за рад са децом и ученицима (став 6), да конкурсна комисија обавља разговор са кандидатима са листе из става 6. овог члана и доноси решење о избору кандидата у року од осам дана од дана обављеног разговора са кандидатима (став 7), да кандидат незадовољан решењем о изабраном кандидату може да поднесе жалбу директору, у року од осам дана од дана достављања решења из става 7. овог члана (став 8), да директор о жалби одлучује у року од осам дана од дана подношења (став 9).

Законом о основама система образовања и васпитања није предвиђено да суд у управном спору одлучује о законитости решења директора из члана 154. ст. 8..

Из цитираних одредби Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о управним споровима произлази да се решењем конкурсне комисије о избору кандидата, по расписаном конкурсу за пријем у радни однос на неодређено време, на радно место наставника у школи која обавља делатност образовања и васпитања у средњем образовању, као и решењем о жалби поднетој против овог решења, решава о праву поводом заснивања радног односа у установи која обавља делатност образовања и васпитања у средњем образовању. Код изнетог одлука директора школе о жалби поднетој против решења о избору кандидата за пријем у радни однос није управни акт донет у управној ствари у смислу одредби члана 3. став 1. и чл. 4. и 5. Закона о управним споровима, као ни појединачни акт из одредби члана 3. ст. 2. и 3. истог закона, о чијој законитости се одлучује у управном спору.

Имајући у виду све наведено Врховни касациони суд налази да се судска заштита против решења конкурсне комисије школе која обавља делатност образовања и васпитања у средњем образовању о избору кандидата, по расписаном конкурсу за пријем наставника у радни однос на неодређено време, као и против решења директора школе по жалби против решења конкурсне комисије остварује тужбом у парничном поступку (а не тужбом у управном спору) у радном спору поводом заснивања радног односа, пред основним судом у складу са цитираним одредбама члана 1. Закона о парничном поступку и члана 22. став 3. Закона о уређењу судова.

Како је предмет тужбеног захтева у овој правној ствари поништај одлуке конкурсне комисије тужене Економско – трговинске школе у Сопоту и одлуке директора тужене по жалби на решење конкурсне комисије тужене о избору кандидата, по расписаном конкурсу за пријем у радни однос на неодређено време, на радно место наставника у овој школи, Врховни касациони суд налази да се у конкретном случају ради о спору поводом заснивања радног односа наставника у установи која обавља делатност образовања и васпитања у средњем образовању и васпитању, из ког разлога је за поступање по тужби надлежан основни суд и то Основни суд у Младеновцу, на основу одредбе члана 22. став 3. Закона о уређењу судова и члана 3. став 1. тачка 36) Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“ број 101/13).

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 03.09.2021. године, Ус 15/2021

Записничар,                                                                                                 Председник већа – судија,

Драгица Вранић, с.р.                                                                               Гордана Џакула, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић