Ус 19/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 19/2017
26.06.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Основног суда у Крагујевцу, по тужби АА из ..., кога заступа пуномоћник Мирјана Весовић, адвокат из ..., поднетој против одлуке Градског удружења пензионера ... од 11.06.2015. године, у предмету искључења из чланства удружења пензионера, у нејавној седници већа одржаној дана 26.06.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари стварно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Крагујевцу.

О б р а з л о ж е њ е

Управни суд, Одељење у Крагујевцу је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Основним судом у Крагујевцу, који се решењем 22 П 4889/15 од 21.07.2015. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби АА из ..., поднетoj против одлуке Градског удружења пензионера ... од 11.06.2015. године, којом је тужилац председник Месног одбора ... искључен из чланства удружења. По правноснажности решења о ненадлежности Основни суд у Крагујевцу је списе предмета уступио Управном суду, Одељење у Крагујевцу, као стварно надлежном суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 31/2011), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Основни суд у Крагујевцу на основу одредби члана 22. став 2. Закона о уређењу судова и члана 3. став 1. тачка 26. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 116/08).

Одредбом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' 116/08... 31/2011), прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступкe за које није надлежан неки други суд.

Одредбом члана 20. став 1. и став 3. Закона о удружењима (''Службени гласник РС'' 51/2009) прописано је да сваки члан удружења може покренути поступак пред надлежним основним судом за утврђивање ништавости општег акта удружења који је донет супротно Статуту или другом општем акту удружења, односно за утврђивање ништавости појединачног акта удружења који је донет супротно закону, Статуту или другом општем акту удружења у року од 15 дана од дана сазнања за акт, а најкасније у року од шест месеци од дана доношења акта. Поступак за утврђивање ништавости акта из става 1. овог члана води се према одредбама закона којим се уређује парнични поступак.

Како се тужбом тражи поништај одлуке Градског удружења пензионера којом је тужилац искључен из чланства удружења, то је по налажењу Врховног касационог суда, сагласно цитираним прописима, за одлучивање у овој правној ствари надлежан основни суд.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 26.06.2017. године, Ус 19/2017

Записничар,                                                                                                   Председник већа - судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                      Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић