У 1135/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 1135/07
13.03.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Гордане Џакула и Вере Пешић, чланова већа, са саветником Маријаном Тафра-Мирков, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца "АА" у реструктуирању, против решења Министарства привреде Републике Србије број 07-00278/2006-01 од 08.01.2008. године, у предмету приватизације, у нејавној седници већа одржаној дана 13.03.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена на решење Агенције за приватизацију број 90-0712-3ДС/01-НР од 07.12.2006. године којим је одбијено давање сагласности тужиоцу за продају основних средстава, из разлога што се предузеће налази у завршној фази поступка тендерске приватизације и да је изузетно мала очекивана вредност која би се остварила по основу евентуалне продаје.

У тужби поднетој овом суду тужилац оспорава законитост решења туженог органа и предлаже да се поништи. Наводи, у битном, да се ради о возилима, чије одржавање није могуће пошто су радници отпуштени, те ови само представљају објекат погодан за крађу.

У поступку претходног испитивања тужбе, Врховни суд Србије је нашао да у овом случају нису испуњени законом прописани услови за покретање управног спора.

Одредбом члана 6. Закона о управним споровима прописано је да се управни спор може водити само против управног акта, а то је акт којим државни орган или предузеће или друга организација у вршењу јавних овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или правног лица или друге странке у управној ствари.

Одлука о захтеву за давање сагласности Агенције за приватизацију, која је донета на основу члана 398.а. Закона о предузећима, односно члана 456. Закона о привредним друштвима ("Сл.гласник РС" бр.125/04), по налажењу овога суда не представља управни акт у смислу цитираног члана 6. Закона о управним споровима, јер није донета у управној ствари. Самим тим ни оспорено решење Министарства привреде, којим је одлучено по жалби против првостепеног решења Агенције за приватизацију, није управни акт.

Како се законитост решења, којим је одбијена сагласност за продају основних средстава не може испитивати у управном спору, Врховни суд Србије је тужбу одбацио на основу члана 28. став 1. тач.2. Закона о управним споровима ("Сл.лист СРЈ" бр.46/96) и одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

Дана 13.03.2008. године, У.1135/07

З а п и с н и ч а р Председник већа – судија

Маријана Тафра-Мирков, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

зж