Kонференција поводом обележавања јубилеја 150 година управног судства и управног спора у Србији и 10 година од оснивања Управног суда

Kонференција поводом обележавања јубилеја 150 година управног судства и управног спора у Србији и 10 година од оснивања Управног суда одржана је 28. новембра 2019. године у Београду, у организацији Управног суда уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства.

Обраћајући се у уводном делу конференције, в.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао да је један од приоритета Србије поштовање и унапређење људских права кроз успостављање и развијање апарата и механизама за делотворну заштиту људских права на националном нивоу.

„Када се зна да је Србија кандидат за чланство у Европској унији, када су отворена Поглавља 23 и 24, да је чланица Савета Европе и потписница Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, да признаје механизам заштите људских права кроз Европски суд за људска права, онда је сасвим логично да процесне стандарде предвиђене наведеном Конвенцијом треба укључити у све сегменте рада судова, па тако и у деловање управног судства“, рекао је в.ф. председника Врховног касационог суда и додао да „управни судови имају једну од централних улога у заштити права грађана који су у сукобу са државном администрацијом“.

Председник Милојевић је изразио уверење да ће будућа реформа управног судства и измене законодавног оквира допринети да управни судови испуне своју централну улогу у заштити људских права грађана.

У уводном делу конференције говорили су и председница Управног суда Јелена Ивановић, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Њ.Е. Андреа Орицио, амбасадорка Уједињеног Краљевства Велике Британије Њ.Е. Шан Меклауд и државни секретар Министарства правде Радомир Илић.

На конференцији је представљен Зборник радова под називом  „150 година управног спора у Србији“.

Фото ОЕБС/Милан Обрадовић