Спп 11/2019 поступак за решавање СПП; 3.19.1.11

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Спп 11/2019
12.12.2019. година
Београд

ВИШИ СУД У НИШУ

НИШ

ВЕЗА: П 274/19

Извод из записника са XII седнице Грађанског одељења Врховног касационог суда одржане 10.12.2019. године.

О Д Л У К А

ОДБАЦУЈЕ СЕ предлог за покретање поступка решавања спорног правног питања.

О б р а з л о ж е њ е

Виши суд у Нишу је доставио списе предмета тог суда П 247/19, ради решавања спорног правног питања. У допису је наведено да је захтев за решавање спорног правног питања поднео тужилац.

У списима предмета налази се захтев тужиоца за решавање спорног правног питања, из чије садржине се може закључити да је тужилац незадовољан решењем Апелационог суда у Нишу Р 21/1 од 24.04.2019. године којим је одређено да је за поступање надлежан Виши суд у Нишу, односно да се поступак води пред Вишим судом у Нишу као првостепеним судом и тражи мишљење Врховног касационог суда о више питања, као што су:

- да ли је правилно решен сукоб надлежности између Основног суда у Нишу и Вишег суда у Нишу,

- до које границе суд има обавезу да врши провере по службеној дужности, а конкретно да ли је суд у обавези да по службеној дужности врши проверу података уписаних код Агенције за привредне регистре, у погледу означених парничних странака и да ли је у обавези да укаже странкама на промене настале у међувремену или је то обавеза странака да о насталим променама обавести суд,

- тачности тумачења да „када у парничном поступку у одређеној правној ствари постоји чињенична неизвесност она се превазилази применом правила о терету доказивања, на штету оне стране која не докаже своје наводе“.

Првостепени суд - Виши суд у Нишу је такав захтев само проследио Врховном касационом суду. У овом случају изостао је захтев првостепеног суда за решавање спорних правних питања.

На седници Грађанског одељења одржаној 10.12.2019. године, Врховни касациони суд је на основу члана 182. став 1 Закона о парничном поступку одбацио захтев Вишег суда у Нишу, јер није поднет у складу са одредбом члана 181. Из одредбе члана 180. Закона о парничом поступку, јасно произлази да захтев за покретање решавања спорног правног питања подноси првостепени суд и да захтев мора бити образложен у складу са одредбом члана 181. Закона о парничном поступку. Првостепени суд не може само прослеђивати захтев странке за решавање спорног правног питања Врховном касационом суду, а да при том не оцени да ли су испуњени услови за покретање поступка за решавање спорног правног питања.

Председник Грађанског одељења

судија др Драгиша Б. Слијепчевић