Амбасадор Кирби одаје признање председнику ВКС Милојевићу и представницима три суда за иновације

БЕОГРАД – Амбасадор САД Мајкл Д. Кирби одао је признање председнику Врховног касационог суда Драгомиру Милојевићу за његов допринос убрзању судских поступака и бољем управљању судовима у Србији у петак, 13. јуна 2014. године, на свечаној додели награда за иновације у правосуђу коју је организовао УСАИД-ов (USAID) Програм поделе власти (SPP).

СПП (SPP) од 2009. године помаже Вишим судовима у Београду, Новом Пазару и Суботици, као и Основним судовима у Чачку, Нишу, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу, Врању, Вршцу да измене свој начин рада на предметима како би могли боље да одговоре на потребе грађана. У ових десет судова дошло је до смањења броја старих предмета за читавих 40одсто, док је ефикасност у раду на текућим предметима повећана за задивљујућих 30одсто.

На крају 2013, више од половине од укупно 3,4 милиона нерешених предмета чинили су предмети старији од две године. Узимајући као основ успех партнерских судова УСАИД-овог (USAID) Програма поделе властииу складу са Националном стратегијом реформе правосуђа, Врховни касациони суд усвојио је Национални план за смањење броја старих предмета, који предвиђа да се број предмета који су старији од две године смањи за 80одсто до 2018.године.

"Помоћ у јачању демократије у Србији представља један од наших највец́их приоритета у Амбасади, а Ваш рад у правосуђу од кључног је значаја за тај успех: независност правосуђа, реформа кривичног правосуђа, борба против корупције и унапређење ефикасности, транспарентности и одговорности државних институција - све то је од виталног значаја", изјавио је амбасадор Кирби.

Амбасадор Кирби одао је признање и представницима три суда који су у правосуђе Србије увели иновативну технику електронске размене докумената: Основним судовима у Суботици и Ужицу и Привредном суду у Зајечару. Ова три суда учествују у пилот-пројекту који је Програм поделе власти спровео како би се обезбедила законска и безбедна електронска комуникација између судова и адвоката. Ова нова решења доносе значајну уштеду хартије и поштанских трошкова, а бржа размена докумената доприноси квалитетнијем раду суда. 

За додатне информације, молимо Вас да се обратите директорки за односе са јавношћу УСАИД-овог (USAID) Програма поделе власти Моники Лајхнер, на адресу: mlajhner@evmispp.org или на телефон: + 381 62 88 30 143.

Од 2001. УСАИД (USAID) је инвестирао више од $708.3 милиона долара како би се стимулисао економски раст, ојачао правосудни систем и промовисало добро управљање у Србији. За више информација о УСАИД-у (USAID), посетите http://serbia.usaid.gov

USAID - Hajat