Гзп1 32/2017 захтев за преиспитивање правоснажне пресуде (дозвољеност)

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Гзп1 32/2017
21.09.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Предрага Трифуновића, председника већа, Звездане Лутовац и Јелене Боровац, чланова већа, у парници тужилаца АА, ББ и ВВ, сви из ..., чији је заједнички пуномоћник Далибор Радовић, адвокат из ..., против туженог ГГ из ..., ..., ради утврђења права својине на непокретности, одлучујући о захтеву туженог за преиспитивање правноснажне пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж 753/17 од 29.03.2017. године, у седници већа одржаној дана 21.09.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев туженог за преиспитивање године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Гж 753/17 од 29.03.2017. године одбијена је као неоснована жалба туженог и потврђена пресуда Основног суда у утврђено да су тужиоци по правном основу одржаја стекли право својине свако у по 1/3 идеалних делова на непокретности ближе означеној у изреци, што је тужени дужан да призна и дозволи упис тог права у катастарским и другим књигама и да тужиоцима накнади трошкове поступка, са законском затезном каматом од пресуђења до исплате.

Против правноснажне пресуде донете у другом степену, тужени је лично изјавио захтев за преиспитивање правноснажне судске одлуке са позивом на одредбу члана 421. Закона о парничном поступку.

Испитујући дозвољеност захтева на основу члана 422. став 2. ЗПП („Службени гласник РС“, бр. 125/04 ... 111/09), Врховни касациони суд је нашао да захтев тужиоца није дозвољен.

Чланом 421. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11, 55/14), прописано је да против правноснажне пресуде донете у другом степену Републички јавни тужилац може да поднесе Врховном касационом суду захтев за преиспитивање правноснажне пресуде којом је повређен закон на штету јавног интереса. Захтев из става 1. овог члана може да се поднесе у року од три месеца од дана правноснажности пресуде.

Према члану 422. став 2. ЗПП, ако је захтев за преиспитивање правноснажне пресуде непотпун, неразумљив, недозвољен, неблаговремен или ако захтев није поднело овлашћено лице, Врховни касациони суд ће да га одбаци решењем.

Из цитиране законске одредбе произилази да против правноснажне пресуде донете у другом степену једино овлашћено лице за подношење захтева је Републички јавни тужилац који захтев може да поднесе ако је правноснажном пресудом повређен закон на штету јавног интереса. У конкретном случају захтев је изјављен од стране лица које није овлашћено за подношење захтева, односно овде туженог, због чега је захтев за преиспитивање правноснажне пресуде недозвољен.

На основу члана 422. став 2. Закона о парничном поступку одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија,

Предраг Трифуновић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић