Рев 2112/2017 дозвољеност ревизије; привремена мера (привремено утврђење вршења родитељског права)

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 2112/2017
28.09.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Браниславе Апостоловић, председника већа, Бранислава Босиљковића и Катарине Манојловић-Андрић, чланова већа, у парници тужиоца AA из ... чији је пуномоћник Саша Милетић адвокат из ..., против тужене ББ из ... чији је пуномоћник Војкан Војиновић адвокат из ..., ради вршења родитељског права и у спојеној парници по тужби тужиље ББ из ... чији је пуномоћник Војкан Војиновић адвокат из ... против туженог АА из ... чији је пуномоћник Саша Милетић адвокат из ..., ради развода брака и вршења родитељског права, одлучујући о ревизији тужиоца АА изјављеној против решења Вишег суда у Нишу Гж2 34/17 од 28.06.2017. године, у седници већа одржаној дана 28.09.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољена ревизија тужиоца АА изјављена против решења Вишег суда у Нишу Гж2 34/17 од 28.06.2017. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Алексинцу П2 21/17 од 30.03.2017. године, ставом првим изреке, одбијен је предлог тужиоца АА из ... за издавање привремене мере ради привременог уређења вршења родитељског права над малолетном ВВ из ..., рођене ... године у ..., којом би се иста поверила на старање, чување и васпитање оцу АА из ... с`тим да ће тужена ББ из ... одржавати личне контакте са малолетном ВВ свакодневно у кући родитеља тужиоца у .... Ставом другим изреке, усвојен је предлог тужене ББ из ... за издавање привремене мере и привремено уређено вршење родитељског права над малолетном ВВ из ..., рођене ... године у ..., тако што је иста поверена на старање, чување и васпитање мајци ББ из ..., с`тим да ће њен отац АА из ... личне контакте са малолетном ВВ моћи да одржава сваког првог и трећег викенда у месецу почев од петка у 16.00 часова, тако што би малолетно дете узимао испред куће где живи са мајком, и враћао на исто место у недељу у 18.00 часова. Ставом трећим изреке, наложено је тужиоцу АА из ... да у року од три дана преда малолетну ВВ мајци ББ из ... ради привременог вршења родитељског права, а туженој ББ да омогући тужиоцу одржавање личних односа са малолетним дететом, како је одређено ставом другим изреке. Ставом четвртим изреке, одлучено је да ће привремена мера важити до правноснажног окончања парнице П2 21/17, а ставом петим изреке да жалба не задржава извршење решења.

Решењем Вишег суда у Нишу Гж2 34/17 од 28.06.2017. године, ставом првим изреке, одбијена је као неоснована жаалба тужиоца АА из ... и потврђено решење Основног суда у Алексинцу П2 21/17 од 30.03.2017. године. Ставом другим изреке, одбијен је захтев тужене да јој се надокнаде трошкови за састав одговора на жалбу у износу од 16.500,00 динара и на име таксе за одговор.

Против наведеног другостепеног решења тужилац АА је благовремено изјавио ревизију због битне повреде одредаба парничног поступка, погрешне примене материјалног права и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Одлучујући о дозвољености ревизије, у смислу члана 420. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник Републике Србије“, број 72/11 ... 55/14 - у даљем тексту: ЗПП), Врховни касациони суд је нашао да ревизија није дозвољена.

Према члану 420. став 1. ЗПП, странке могу да изјаве ревизију против решења другостепеног суда којим је поступак правноснажно окончан. Наведена одредба се, на основу члана 202. Породичног закона, примењује на поступак суда који је у вези са породичним односима, ако тим законом није другачије одређено.

Побијаним другостепеним решењем одлучено је о предлозима странака за одређивање привремених мера у спојеним поступцима за развод брака и вршење родитељског права. Тим решењем ови поступци нису правноснажно окончани, због чега ревизија тужиоца није дозвољена.

Неосновано се тужилац у ревизији позива на члан 208. Породичног закона, којим је прописано да је ревизија увек дозвољена у поступцима у вези са породичним односима, осим ако тим законом није другачије одређено. Ова одредба се, по схватању Врховног касационог суда, примењује код оцене дозвољености ревизије изјављене против правноснажне пресуде донете у другом степену у поступку који је у вези са породичним односима, односно решења другостепеног суда којим се тај поступак правноснажно окончава.

Из наведених разлога, на основу члана 413. у вези члана 420. став 6. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислава Апостоловић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић