Р 153/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 153/2020
27.08.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Добриле Страјина и Марине Милановић, чланова већа, у извршном предмету извршног повериоца А.Д. ,,Електромрежа Србије“ Београд, против извршног дужника АА из ..., ради извршења, одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници одржаној дана 27.08.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Лазаревцу за поступање у предмету Основног суда у Обреновцу И 124/20.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Обреновцу је, уз допис од 17.08.2020. године, Врховном касационом суду доставио предмет И 124/20 са захтевом за делегацију надлежности. У захтеву је наведено да постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у предмету ради извршења у смислу члана 62. Закона о парничном поступку, будући да je решењем Основног суда у Обреновцу Су VII-39- 13/20 од 17.08.2020. године, захтев за изузеће судије Гордане Марјановић, којој је предмет додељен у рад усвојен, јер постоје околности које изазивају у сумњу у њену непристрасност. Судија Гордана Марјановћ је годишњим распоредом послова у Основном суду у Обреновцу за 2020. годину одређена да поступа у извршној материји, а једини је судија који поступа у ванпарничној материји.

Одредбом члана 62. става 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, број 72/11...87/18), прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози, а ставом 7. да о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

По оцени Врховног касационог суда, испуњени су услови за тражену делегацију из члана 62. став 1. Закона о парничном поступку, с обзиром да је судија Гордана Марјановић изузета од поступања у наведеном предмету, због чега постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежни суд уместо Основног суда у Обреновцу – у овој правној ствари Основни суд у Лазаревцу.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је, на основу члана 62. Закона о парничном поступку, одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић