Р 51/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 51/2020
20.05.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужилаца АА, ББ и ВВ, сви из ..., против туженог ГГ из ..., ради накнаде штете, одлучујући о захтеву Вишег суда у Ваљеву за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, у седници одржаној 20.05.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Виши суд у Ужицу за одлучивање у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиоци су поднели тужбу Основном суду у Ваљеву, ради накнаде штете, у којој тужби је као тужени означен ГГ.

Виши суд у Ваљеву је у актом Су I-1 10/20 од 05.03.2020. године, Врховном касационом суду поднео предлог за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари. У предлогу је наведено да се у предмету Вишег суда у Ваљеву Гж 168/20, поводом изјављене жалбе туженог ГГ из ..., на решење о одбачају предлога за понављање поступка у предмету Основног суда у Ваљеву П 1655/15, као странке (тужиље) појављују председник Вишег суда у Ваљеву, судија ББ и судије АА и ВВ, а да поред тога, судија Вишег суда у Ваљеву ДД не може да поступа у наведеном предмету, из разлога што између ње и туженог ГГ већ тече парница пред Основним судом у Ваљеву, а да је судија ЂЂ био тужилац у парничном поступку П 1221/16, у којем је тужени био исти, односно ГГ.

С обзиром на изнето, Виши суд у Ваљеву подноси предлог за делегацију надлежности у предмету Гж 168/20. Одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, на основу члана 62. став 7. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр.72/11 и 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је захтев основан. Одредбом члана 62. став 1. Закона прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 7. истог члана Закона о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте. С обзиром, на наведене одредбе може бити одређено поступање другог суда, који је стварно надлежан за поступање у предмету, под условом да суд који је по закону месно надлежан, није у могућности да поступа у конкретном предмету (нужна делегација) или ако његово поступање није сврсисходно (сврсисходна делегација).

По оцени Врховног касационог суда, испуњени су услови за тражену делегацију из одредбе члана 62. став 1. Закона о парничном поступку, будући да постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежан суд уместо Вишег суда у Ваљеву.

Из наведених разлога је применом одредбе члана 62. Закона о парничном поступку одлучено као у изреци.

Председник већа - судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић