Р 92657/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 92657/2021
12.08.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Божидара Вујичића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Радослав Тадић, адвокат из ..., против туженог ББ из ..., ради сметања државине, одлучујући о захтеву суда за делегацију надлежности, у седници од 12.08.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Основни суд у Чачку одређује се за поступање у предмету Основног суда у Ваљеву П 1138/17.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је против туженог поднео тужбу Основном суду у Ваљеву у предмету П 1138/17, ради сметања државине.

Дописом од 23.07.2021. године, Основни суд у Ваљеву је поднео захтев за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету, из разлога што је тужени, који је по занимању адвокат, покренуо велики број поступака против скоро свих судија тог суда, као и председника и заменика председника суда, уз константно подношење кривичних пријава надлежним тужилаштвима против судија тог суда, а поднео је и велики број захтева за изузеће односно искључење судија, као и председника и заменика председника суда.

С обзиром на наведено, по оцени Врховног касационог суда постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету, у смислу члана 62. став 1. Закона о парничном поступку – ЗПП. Зато је усвојен захтев за делегацију надлежности и за поступање у овом предмету одређен Основни суд у Чачку.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци, на основу члана 62. став 7. ЗПП.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић