Р4 г 1/2021 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 1/2021
17.02.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, вршилац функције председника суда Драгомир Милојевић, у предмету предлагача АА из ..., ул. ... бр. .., ББ из ..., ул. ... бр. .. и ВВ из ..., ул. ... бр. .., које заступа Миодраг Шинжар, адвокат из ..., ул. ... бр. .., одлучујући о приговору за убрзање поступка, донео је дана 17.02.2021. године, без испитног поступка

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као непотпун приговор предлагача АА, ББ и ВВ.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагачи су 04.01.2021. године поднели Врховном касационом суду приговор ради убрзавања поступка у ком су навели да су 11.04.2017. године изјавили ревизију против пресуде Апелационог суда у Београду Гж 8079/16 од 01.03.2017. године, о којој није одлучено, због чега су предложили Врховном касационом суду да усвоји приговор предлагача и утврди повреду права на суђење у разумном року.

Поступајући по наведеном приговору предлагача у смислу члана 8. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ бр. 40/15), Врховни касациони суд је одбацио приговор као непотпун.

Одредбом члана 6. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, прописани су обавезни елементи приговора ради убрзавања поступка, међу којима су: назив суда који води поступак или пред којим се води поступак (тачка 3), пословни број судског предмета (тачка 4), време трајања поступка (тачка 5) и подаци о предмету суђења који указују на то да суд непотребно касни са одлучивањем (тачка 6). Према одредби члана 7. став 1 наведеног закона, странка подноси приговор суду који води поступак.

Чланом 8. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да се приговор одбацује ако одсуство неког обавезног елемента приговора онемогућава да се по њему поступа, затим ако је приговор поднело неовлашћено лице или ако је преурањен. Против решења о одбацивању приговора није дозвољена жалба.

У овом конкретном случају, у приговору није наведен пословни број предмета Врховног касационог суда у коме је, по наводима предлагача, дошло до повреде права на суђење у разумном року. Провером кроз елетронски уписник овог суда утврђено је да списи предмета Апелационог суда у Београду Гж 8079/16, са изјављеном ревизијом, нису достављени Врховном касационом суду на одлучивање, због чега нема могућности да се по њему поступа.

Из наведених разлога, приговор је одбачен у смислу члана 8. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

Врховни касациони суд констатује да, према одредби члана 13. став 4. истог закона, странка чији је приговор одбачен може одмах да поднесе нови приговор који садржи све обавезне елементе предвиђене законом.

В. ф. председника суда

Драгомир Милојевић, с.р.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:

Против овог решења није дозвољена жалба.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић