Уж 27/10 - надлежност, решење школског одбора

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Уж 27/10
14.05.2010. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

            Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић, Снежане Андрејевић, Власте Јовановић и Стојана Јокића, чланова већа, са саветником Горданом Богдановић, као записничарем, решавајући по жалби Н.О. из Б.П., коју заступа пуномоћник Р.В., адвокат из Б.П., против решења Окружног суда у Новом Саду посл. бр. У  509/08 од 21.10.2008. године, уз учешће тужене Гимназије ... из Б.П., коју заступа пуномоћник Ж.Д., адвокат из Б.П., у предмету права и обавеза из радног односа, у нејавној седници већа одржаној дана 14.05.2010. године, донео је

П Р Е С У Д У

            Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

            Ожалбеним решењем Окружни суд у Новом Саду се огласио стварно ненадлежним за решавање у правној ствари тужиље Н.О. против тужене Гимназије ... Б.П., у предмету права и обавеза из радног односа, и предмет уступио Општинском суду у Бачкој Паланци, као стварно и месно надлежном суду.

            Поднетом жалбом пуномоћник жалиље оспорава законитост побијаног решења због битне повреде одредби поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права и то члана 17. Закона о парничном поступку у вези са чланом 59. Закона о управним споровима. Указује да се Окружни суд у Новом Саду погрешно огласио ненадлежним када је одлучивао о тужби жалиље, која је поднета ради поништаја управног акта – одлуке Школског одбора Гимназије ... из Б.П. којом је одбијен њен приговор на одлуку директора школе. Сматра да је требало применити члан 133. Закона о основама система образовања и васпитања и члан 14. тачка 8. Закона о судовима, из којих произилази да је Окружни суд надлежан за решавање у овој правној ствари. Предлаже да суд уважи жалбу, укине ожалбено решење и предмет врати на мериторно одлучивање првостепеном суду.

            У одговору на жалбу пуномоћник тужене Гимназије ... из Б.П. сматра да је правилно Окружни суд у Новом Саду одлучио ожалбеним решењем, па предлаже да се жалба одбије као неоснована.

            Врховни касациони суд је поступајући на основу члана 77. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09) и испитујући законитост ожалбеног решења у границама захтева из жалбе, у смислу члана 48. а у вези члана 50. став 4. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'' број 46/96), а након оцене навода жалбе и списа предмета, нашао:

            Жалба је неоснована.

            Правилно се Окружни суд у Новом Саду огласио стварно ненадлежним за решавање у правној ствари по тужби тужиље Н.О. за поништај одлуке Школског одбора тужене Гимназије ... из Б.П. од 24.09.2008. године о одузимању тужиљи три часа педагошке норме за предмет српски језик и књижевност, одлуке директора тужене од августа-септембра 2008. године о статусу тужиље у погледу рада са пуним и непуним радним временом и о смањењу педагошке норме, као и решења директора тужене од 24.09.2008. године о статусу тужиље у погледу рада са пуним и непуним радним временом. Ово стога што се у конкретном случају не ради о спору о законитости управног акта у смислу члана 6. Закона о управним споровима, већ о спору везаном за права и обавезе из радног односа, за које је Окружни суд у Новом Саду правилно нашао да је према седишту туженог надлежан Општински суд у Бачкој Паланци. Како је Општински суд у Бачкој Паланци престао да постоји са даном 31.12.2009. године, а чланом 3. тачка 20. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' број 116/08), који се примењује од 01.01.2010. године, прописано да је Основни суд у Новом Саду надлежан, између осталих, и за територију Општине Бачка Паланка, списи предмета се достављају том суду на даље поступање.

            Врховни касациони суд је ценио наводе жалбе, па је имајући у виду наведене прописе нашао да су без утицаја на другачије одлучивање о законитости ожалбеног решења.

            Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је применом члана 77. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09), на основу члана 49. став 1. у вези члана 50. став 4. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'' број 46/96) одлучио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Дана 14.05.2010. године, Уж  27/10

Записничар,                                                             Председник већа - судија,

Гордана Богдановић,с.р.                                        Снежана Живковић,с.р.