Узз 27/10 - ванредна правна средства, захтев за заштиту законитости

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узз 27/10
28.02.2011. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић, Стојана Јокића, Снежане Андрејевић и Миломира Николића, чланова већа, са саветником суда Рајком Милијаш, записничарем, решавајући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца ПТЗ- 220/09 од 10.07.2009. године, против правноснажног решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Централа, Сектор за пореско-правне послове и координацију бр. … од 29.05.2009. године и решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Центра за велике пореске обвезнике бр. … од 02.04.2009. године, у предмету прекршаја, у нејавној седници већа одржаној дана 28.02.2011. године, донео је

П Р Е С У Д У

 

Захтев се УВАЖАВА, ПРЕИНАЧУЈУ СЕ решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Централа, Сектор за пореско-правне послове и координацију бр. ... од 29.05.2009. године и Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Центра за велике пореске обвезнике бр. ... од 02.04.2009. године, тако што се прекршајни поступак покренут против окривљених Б. а.д. из Б. и одговорног лица В.П., обуставља.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Решењем Министарства финансија Републике Србије, Пореска управа, Централа, Сектор за пореско-правне послове и координацију бр. ... од 29.05.2009. године, одбијена је, као неоснована, жалба кажњених правног лица а.д. Б. из Б. и одговорног лица В.П. и потврђено решење Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Центра за велике пореске обвезнике бр. ... од 02.04.2009. године, којим су оглашени одговорним окривљено правно лице, а.д. Б. из Б, за извршени прекршај из члана 60. став 1. тачка 13. Закона о порезу на додату вредност, и одговорно лице у правном лицу за прекршај из члана 60. став 2. истог Закона, и изречена им је новчана казна и то окривљеном правном лицу у износу од 300.000,00 динара, а окривљеном одговорном лицу у износу од 20.000,00 динара, под претњом да ће се ако се новчана казна не уплати у предвиђеном року, обрачунати камата у складу са чланом 75. Закона о пореском поступку и пореској администрацији и иста наплатити принудним путем, са обавезом плаћања трошкова прекршајног поступка, с тим да ће се, уколико се трошкови прекршајног поступка не уплате у предвиђеном року, обрачунати камата и исти наплатити принудним путем.

Против наведеног правноснажног решења о прекршају и првостепеног прекршајног решења Републички јавни тужилац је поднео захтев за заштиту законитости, због повреде материјалног прекршајног права из члана 252. став 1. тачка 2. и 4. Закона о прекршајима (''Сл. гласник СРС'' број 44/89 и ''Сл. гласник РС'' бр. 21/90... 55/04). У захтеву указује да су правном лицу били блокирани пословни рачуни по основу принудне наплате и то управо у време за које су окривљени оглашени одговорним јер нису у законом прописаном року платили исказани порез на додату вредност. Сматра да је погрешно становиште првостепеног и другостепеног органа да чињеница блокаде рачуна окривљеног правног лица, не представља околност која искључује прекршајну одговорност. У захтеву указује да Законом о прекршајима који се примењује у поступку изрицања новчаних казни и заштитних мера за пореске прекршаје, није прописана обавеза обрачунавања камате на износ неплаћених новчаних казни и трошкова прекршајног поступка. Предлаже да суд захтев уважи, укине другостепено и првостепено решење о прекршају и предмет врати првостепеном органу на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је, обавестио о седници већа Републичког јавног тужиоца, који иако уредно обавештен, није приступио.

Поступајући по поднетом захтеву на основу члана 90. став 1. Закона о уређењу судова (''Сл. гласник РС'' бр. 116/08 и 104/09) и испитујући побијано и првостепено решење у смислу члана 283. Закона о прекршајима (''Сл. гласник СРС'' број 44/89 и „Сл. гласник РС“ бр. 21/90... 55/04), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је основан.

Из образложења побијаног решења Министарства финансија Републике Србије, Пореска управа, Централа, Сектор за пореско-правне послове и координацију бр. ... од 29.05.2009. године и списа предмета ове прекршајне ствари произилази да је у поступку који је претходио доношењу другостепеног решења, првостепени орган утврдио да су окривљени учинили прекршај који им се ставља на терет, због чега је утврђена њихова одговорност за прекршај из члана 60. став 1. тачка 13. и став 2. Закона о порезу на додату вредност и изречена им је новчана казна и то правном лицу у износу од 300.000,00 динара, а одговорном лицу у износу од 20.000,00 динара. У поступку по жалби другостепени орган је оценио неоснованим наводе жалбе окривљених да је блокада свих пословних рачуна окривљеног правног лица разлог немогућности плаћања утврђене обавезе пореза на додату вредност у законом прописаном року, која искључује одговорност за прекршај, налазећи да се блокада рачуна не може узети као основ који искључује прекршајну одговорност учиниоца.

Према ставу овог суда, чињеница да је рачун окривљеног правног лица био у блокади у критично време представља околност која искључује прекршајну одговорност из члана 60. став 1. тачка 13. Закона о порезу на додату вредност. Ово стога што код блокаде рачуна у поступку принудне наплате постоји фактичка и правна немогућност плаћања, с обзиром да је Законом о платном промету (''Сл. лист СРЈ'' бр. 3/02 и 5/03 и ''Сл. гласник РС'' број 43/04) изричито забрањено плаћање пореских и других обавеза блокираног правног лица, осим наплате потраживања због којих је извршена блокада рачуна. Одредбом члана 48. став 8. наведеног Закона прописано је да се средства на рачуну код банке блокирана на основу налога организације за принудну наплату не могу користити за плаћања дужника, нити за принудну наплату по другом основу осим за извршење обавезе дужника због које су блокирана. Како се принудна наплата врши са свих рачуна дужника код банака на којима он има средства у смислу одредбе чл. 47. и 48. истог Закона, на начин што се блокирају сви динарски и девизни рачуни дужника, то дужник више није у правној могућности да изврши било каква плаћања са ових рачуна све док Народна банка Србије не деблокира његове рачуне. Стога је погрешно закључивање прекршајних органа да околност што је рачун окривљеног правног лица био у блокади не представља околност која искључује прекршајну одговорност због неплаћања ПДВ у прописаном року. Са изнетих разлога, по налажењу овог суда првостепено решење о прекршају је донето уз повреду материјалног прописа о прекршају из члана 252. став 1. тачка 2. Закона о прекршајима, а како другостепени орган није отклонио наведену повреду то је и другостепено решење донето уз исту повреду материјалног прописа о прекршају. Такође, одредбом члана 165. став 2. Закона о пореском поступку и пореској администрацији (''Сл. гласник РС'' бр. 80/02... 85/05) изричито је прописано да поступак за изрицање новчаних казни и заштитних мера за пореске прекршаје Пореска управа води по закону којим се уређује прекршајни поступак, ако овим законом није друкчије прописано. Како одредбама Закона о прекршајима (''Сл. гласник СРС'' број 44/89 и ''Сл. гласник РС'' бр. 21/90... 55/04) који је био на снази у време доношења решења о прекршају није прописана обавеза обрачунавања камате на износ неплаћених новчаних казни и трошкова прекршајног поступка, то се поднетим захтевом за заштиту законитости основано указује да је првостепени орган применио члан 75. Закона о пореском поступку и пореској администрацији који се не може применити, чиме је повредио материјални пропис о прекршају из члана 252. став 1. тачка 4. Закона о прекршајима, а како другостепени орган није отклонио наведену повреду то је и другостепено решење донето уз исту повреду материјалног прописа о прекршају.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу члана 283. став 3. Закона о прекршајима (''Сл. гласник СРС'' број 44/89 и ''Сл. гласник РС'' бр. 21/90... 55/04) одлучио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Дана 28.02.2011. године, Узз  27/10

Записничар,                                                                         Председник већа - судија

Рајка Милијаш,с.р.                                                              Снежана Живковић,с.р.