Ус 3/2014 сукоб надлежности; спор који проистиче из радних односа

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 3/2014
03.02.2014. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Oлге Ђуричић и Виде Петровић-Шкеро, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Основног суда у Крушевцу и Управног суда, у правној ствари тужиоца М.М. из Т., против тужене В.т.м. школе с.с. из Т., у предмету заснивања радног односа, у нејавној седници већа одржаној дана 03.02.2014. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Трстенику.

О б р а з л о ж е њ е

Управни суд - Одељење у Крагујевцу се решењем I-3 У 11876/11 од 09.08.2012. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби М.М. из Т., поднетој ради поништаја одлуке В.т.м. школе с.с. из Т. број 428/2011-01 од 29.09.2011. године, којом је у тачки 1. диспозитива по конкурсу расписаном у ''Службеном гласнику РС'' ... од ... за избор у звање и заснивање радног односа наставника за ужу наставно-научну област математика и механика на В.т.м. школи с.с. у Т. у звању предавача изабрана мр Ј.Е.О., дипломирани инжењер машинства. Тачком 2. диспозитива истог решења, изабрана кандидаткиња бирана је у звању предавача на период од пет година од дана избора. Управни суд, Одељење у Крагујевцу је, огласивши се стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, по правноснажности решења о ненадлежности предмет уступио Основном суду у Крушевцу – Судска јединица у Трстенику, као стварно и месно надлежном суду. Основни суд у Трстенику је поднео захтев за решавање сукоба надлежности сматрајући да није стварно надлежан за поступање у овој правној ствари и да списе предмета треба уступити Управном суду као стварно надлежном суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 101/11, 103/13), по

Ус 3/2014 - 2 -

налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је стварно и месно Основни суд у Трстенику на основу члана 22. став 3. Закона о уређењу судова и члана 3. став 1. тачка 61. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13).

Одредбом члана 22. став 3. Закона о уређењу судова прописано је да, поред осталог, основни суд у првом степену суди и у споровима поводом заснивања, постојања и престанка радног односа, о правима, обавезама и одговорностима из радног односа, као и о накнади штете коју запослени претрпи на раду или у вези са радом.

Одредбом члана 39. став 1. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' 72/11, 49/13, 74/13) је прописано да је за суђење опште месно надлежан суд на чијем подручју тужени има пребивалиште.

Како се у конкретном случају тужбени захтев односи на поништај одлуке за избор и заснивање радног односа наставника за ужу наставно-научну област у звању предавача, то се примењују општи прописи о раду.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 03.02.2014. године, Ус 3/2014

Записничар Председник већа - судија Рајка Милијаш,с.р. Звездана Лутовац,с.р.