Ус 7/10 - сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 7/10
25.05.2010. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Виде Петровић-Шкеро и Стојана Јокића, чланова већа, са саветником Горданом Богдановић, записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Вишег суда у Пожаревцу, у правној ствари тужиоца М.М. из М., против тужених З.П. и Д.Ф. из Г., у предмету понављања поступка, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2010. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Виши суд у Пожаревцу.

О б р а з л о ж е њ е

 

Управни суд је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Вишим судом у Пожаревцу, који се огласио стварно ненадлежним за поступање у правној ствари тужиоца М.М. из М., против тужених З.П. и Д.Ф., оба из Г., ради понављања поступка у предмету истог суда број ... од 24.03.2010. године.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" број 116/08), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Виши суд у Пожаревцу на основу одредбе члана 58. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09).

Тужилац је поднео тужбу Вишем суду у Пожаревцу за понављање поступка, окончаног пресудом тог суда број ... од 24.03.2010. године, са разлога прописаних чланом 56. став 1. тачка 6. Закона о управним споровима. Виши суд у Пожаревцу се решењем од 15.04.2010. године огласио ненадлежним и списе доставио Управном суду на решавање, позивајући се на одредбе члана 23. став 1. и 2. Закона о уређењу судова, члан 54. став 1. и 3. и члан 56. став 7. Закона о локалним изборима. Међутим, како је одредбом члана 58. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09) прописано да о тужби за понављање поступка решава суд који је донео одлуку на коју се односи разлог за понављање, а у конкретном случају Виши суд у Пожаревцу је донео ту одлуку, Врховни касациони суд је нашао да је Виши суд у Пожаревцу надлежан да решава по тужби за понављање поступка, па је на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Записничар,                                                             Председник већа - судија,

Гордана Богдановић, с.р.                                            Мирјана Ивић, с.р.