У 667/08

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 667/08
05.03.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Наде Кљајевић, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Вером Маринковић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против решења Агенције за приватизацију Републике Србије, без броја од 03.1.2008. године, у предмету преноса акција без накнаде, у нејавној седници већа одржаној дана 05.3.2008. године, донео је

 

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Тужилац је дана 24.1.2008. године поднео овом суду тужбу против тужене Агенције за приватизацију Републике Србије, а као оспорени акт означено је решење тог органа, без назнаке броја, оспореног решења од 03.1.2008. године. Наведеним оспореним решењем се у ставу 1 диспозитива потврђује да је Предузеће "ББ", пренело акције без накнаде запосленима у поступку продаје у складу са одредбама Закона о приватизацији (''Службени гласник РС'', бр. 38/01... 45/05), док је у тачки 2 и 3 диспозитива истог решења констатовано да је списак акционара предузећа дат у прилогу решења и чини његов саставни део, те да се то решење доставља Централном регистру депо и клиринг хартија од вредности АД, ради вођења евиденције хартија од вредности.

 

У тужби поднетој овом суду тужилац истиче да му оспореним решењем није признато право на припадајуће акције као што је то учињено за осталих 456 акционара означених у поменутом решењу, а има радни стаж од 26 година у предузећу и по том основу му припада 342 акције на дан објављивања јавног позива за упис акција без накнаде, односно 17.3.2006. године. Предлаже да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење.

 

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, Врховни суд Србије је нашао да тужба није дозвољена.

 

Оспореним решењем Агенције за приватизацију Републике Србије потврђује се да је предузеће фабрика "ББ", пренела акције без накнаде запосленима у поступку продаје, а у складу са одредбама Закона о приватизацији, а решење је донето у обављању послова контроле поступка приватизације на основу члана 10. став 1. тачка 5. Закона о Агенцији за приватизацију (''Службени гласник РС'', бр. 38/01 и 135/04).

 

Одредбом члана 6. став 1. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'', бр. 46/96), прописано је да се управни спор може водити само против управног акта, а према ставу 2. истог члана Закона, то је акт којим државни орган или предузеће или друга организација у вршењу јавних овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или правног лица или друге странке у управној ствари.

 

Полазећи од напред наведеног, Врховни суд Србије налази да оспорено решење нема карактер управног акта у смислу члана 6. став 2. Закона о управним споровима. Наиме, одредбом члана 10. став 1. тачка 5. Закона о Агенцији за приватизацију, прописано је да у обављању послова контроле поступка приватизације Агенција проверава пренос акција без накнаде запосленима, а према члану 11. истог Закона, о недостацима утврђеним у поступку контроле из члана 10. овог Закона, Агенција обавештава министарство надлежно за послове приватизације. Дакле, сврха контроле поступка приватизације, према наведеним одредбама Закона о Агенцији за приватизацију, остварује се у утврђивању евентуалних недостатака у поступку приватизације и обавештавању надлежног министарства које може предузимати одређене радње у циљу отклањања утврђених недостатака, те стога решење Агенције донето у обављању послова контроле нема карактер управног акта и против њега се не може покренути управни спор.

 

Са напред наведених разлога, према оцени суда оспорена одлука не представља управни акт у смислу напред цитиране одредбе члана 6. Закона о управним споровима, па је Врховни суд Србије применом одредбе члана 28. став 1. тачка 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву решења.

 

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 05.3.2008. године, У. 667/08

 

Записничар, Председник већа - судија

Вера Маринковић, с.р. Нада Кљајевић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК