Кд 12/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 12/2014
06.02.2014. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића и Маје Ковачевић-Томић, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљених Б.П. и П.Г., због кривичног дела давање лажног исказа из члана 335. КЗ, одлучујући о предлогу председника већа судије Основног суда у Пријепољу К бр.332/11 од 22.01.2014. године, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 06.02.2014. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, предлог председника већа судије Основног суда у Пријепољу К бр.332/11 од 22.01.2014. године да се одреди Основни суд у Прибоју као месно надлежан суд за вођење кривичног поступка против окривљених Б.П. и П.Г., због кривичног дела давања лажног исказа из члана 335. КЗ, по оптужном предлогу оштећеног као тужиоца Б.П. од 17.10.2011. године.

О б р а з л о ж е њ е

Председник већа судија Основног суда у Пријепољу поднео је Врховном касацином суду образложени предлог К бр.332/11 од 22.01.2014. године да се сходно члану 33. ЗКП за вођење кривичног поступка одреди Основни суд у Прибоју по оптужном предлогу оштећеног као тужиоца Б.П. од 17.10.2011. године против окривљених Б.П. и П.Г., због кривичног дела давање лажног исказа из члана 335. КЗ.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, са предлогом председника већа-судије Основног суда у Пријепољу, па је нашао да је предлог неоснован.

Из навода предлога, а ни из списа предмета не произилази постојање околности које би указивале да ће се поступак у овој кривичној ствари, започет пред Основним судом у Пријепољу, очигледно лакше спровести пред Основним судом у Прибоју.

У образложењу предлога председника већа судије, као разлог за преношење месне надлежности у предметној кривичној ствари, наводи се да оба окривљена имају пребивалишта у Новој Вароши која се налазе на истој удаљености и од Пријепоља и од Прибоја и да оштећени има пребивалиште у Прибоју.

По налажењу Врховног касационог суда околности наведене у предлогу председника већа судије Основног суда у Пријепољу не указују да би овај кривични поступак лакше спровео пред Основним судом у Прибоју, а имајући у виду да не постоје ни други важни разлози за преношење месне надлежности, предлог председника већа судије Основног суда у Пријепољу је одбијен на основу члана 33. ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                                           Председник већа-судија,

Татјана Миленковић, с.р.                                                                                                                      Драгиша Ђорђевић, с.р.