Кд 14/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 14/2014
06.02.2014. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића и Маје Ковачевић-Томић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Н.В., због кривичног дела ометање правде из члана 336-б. став 2. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије Основног суда у Новом Саду, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној 06.02.2014. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Бачкој Паланци да поступа као месно надлежан суд у кривичном предмету окр.Н.В., због кривичног дела ометање правде из члана 336 б. став 2. КЗ, по оптужном предлогу Основног јавног тужилаштва у Новом Саду Кт 5779/12 од 05.07.2013. године.

О б р а з л о ж е њ е

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду поднело је Основном суду у Новом Саду оптужни предлог против окр. Н.В., због кривичног дела ометање правде из члана 336 б. став 2. КЗ.

Судија Основног суда у Новом Саду поднео је Врховном касационом суду предлог К. 2559/13 од 22.01.2014. године, да се за вођење овог кривичног поступка одреди други стварно надлежни суд, уз образложење да је окривљени адвокат из Н.С., да је оштећена А.С. в.ф.председника Основног суда у Новом Саду, а да су сведоци чије је саслушање предложено поднетим оптужним предлогом и то С.П., Ј.К., Ј.Р. и М.С., запослени у Основном суду у Новом Саду. Наведене околности, према наводима предлога за преношење месне надлежности, без обзира на непостојање личних разлога за изузеће, у јавности могу изазвати сумњу у непристрасност судија Основног суда у Новом Саду и права на правично суђење.

Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, па је по оцени стављеног предлога нашао да је исти основан.

Одредбом члана 33. ЗКП прописано је да Врховни касациони суд може, на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

По оцени Врховног касационог суда чињенице наведене у предлогу за преношење месне надлежности, да је оштећена в.ф.председника Основног суда у Новом Саду, да су предложени сведоци запослени у Основном суду у Новом Саду, те да је окривљени адвокат из Н.С., представљају важан разлог у смислу члана 33. ЗКП, да се за вођење овог кривичног поступка одреди други стварно надлежан суд.

Из изнетих разлога, на основу члана 33. ЗКП, одлучено је као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                                          Председник већа - судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                                                                       Драгиша Ђорђевић,с.р.