Кзз 614/2018 трошкови поступка; бранилац малолетног окривљеног; усвојен ззз

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 614/2018
29.05.2018. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић Томић, Соње Павловић и Биљане Синановић, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету малолетног АА, због кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца малолетног АА, адвоката Биљане Вујанов, поднетом против правноснажних решења Вишег јавног тужиоца у Зрењанину Ктм 332/17 од 11.01.2018. године и Вишег суда у Зрењанину Квм 13/18 од 22.03.2018. године, у седници већа одржаној дана 29.05.2018. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ захтев за заштиту законитости браниоца малолетног АА, као основан, па се укидају правноснажна решења Вишег јавног тужиоца у Зрењанину Ктм 332/17 од 11.01.2018. године и Вишег суда у Зрењанину Квм 13/18 од 22.03.2018. године, и предмет враћа Вишем јавном тужиоцу у Зрењанину на поновни поступак и одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег јавног тужиоца у Зрењанину Ктм 332/17 од 11.01.2018. године одбијен је као неоснован захтев браниоца малолетног АА, адвоката Биљане Вујанов од 27.12.2017. године за исплату трошкова за заступање малолетног АА у износу од 54.750,00 динара.

Решењем Вишег суда у Зрењанину Квм 13/18 од 22.03.2018. године, одбијена је као неоснована жалба браниоца малолетног АА изјављена против решења Вишег јавног тужиоца у Зрењанину Ктм 332/17 од 11.01.2018. године.

Против наведених решења захтев за заштиту законитости поднела је бранилац окривљеног АА, адвокат Биљана Вујанов због повреде закона из члана 439. тачка 1) и 2) ЗКП, а из образложења произилази да је захтев поднет због повреде закона из члана 441. став 4. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд побијана решења укине и предмет врати првостепеном органу на поновно одлучивање.

Разматрајући захтев за заштиту законитости браниоца малолетног АА у седници већа одржаној сходно одредбама члана 487. и 488. ЗКП, Врховни касациони суд је нашао да је захтев изјављен од овлашћеног лица, благовремен и дозвољен.

Након што је примерак захтева за заштиту законитости браниоца малолетног АА у смислу члана 488. став 1. ЗКП доставио Републичком јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа у смислу члана 488. став 2. ЗКП, о којој није обавештавао странке, јер веће није нашло да би њихово присуство било од значаја за доношења одлуке. На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са решењима против којих је поднет захтев за заштиту законитости браниоца малолетног АА, па је по оцени навода у захтеву нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца малолетног АА је основан.

Основано се у захтеву за заштиту законитости браниоца малолетног АА указује да су Виши јавни тужилац у Зрењанину а потом и Виши суд у Зрењанину својим решењима повредили закон на штету малолетног АА на тај начин, што су одбили као неоснован захтев браниоца малолетног АА за исплату трошкова заступања малолетника пред Вишим јавним тужиоцем у Зрењанину са образложењем да према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично правној заштити малолетних лица Републике Србије није прописано да малолетник мора обавезно имати браниоца приликом примене васпитног налога из члана 7. став 1. тачка 1. тог закона, а имајући у виду да бранилац Биљана Вујанов није постављена по службеној дужности, већ је ангажована по пуномоћју од стране мајке малолетника.

Одредбом члана 79. став 1. Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично правној заштити малолетних лица прописано је да суд може малолетника обавезати на плаћање трошкова кривичног поступка и на испуњење имовинско правног захтева само ако је малолетнику изрекао казну. Ако је према малолетнику изречена васпитна мера или је поступак обустављен, трошкови поступка падају на терет буџетских средстава, а оштећени се ради остваривања имовинско - правног захтева упућује на парнични поступак.

Из списа предмета произилази да је на Записнику о пристанку на примену васпитног налога сачињеном дана 01.12.2017. године у предмету Вишег јавног тужиоца у Зрењанину број Ктм 332/17, малолетни АА у присуству законског заступника и браниоца - адвоката Биљане Вујанов признао извршење кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. КЗ и изразио спремност да прихвати и испуни васпитни налог из члана 7. став 1. тачка 1. ЗМ, тако што ће се поравнати са оштећеном децом на тај начин што ће им се извинити.

Из списа предмета даље произилази, да је решењем Вишег јавног тужиоца у Зрењанину број Ктм 332/17 од 01.12.2017. године одбачена кривична пријава МУП РС ДП ПУ Зрењанин бр. КУ 2614/17 од 16.10.2017. године према малолетном АА, због кривичног дела угрожавања сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. КЗ, извршеног на штету деце ББ, ВВ и ГГ, с обзиром да је малолетник у потпуности испунио преузети васпитни налог из члана 7. став 1. тачка 1. ЗМ – поравнање са оштећеним како би се извињењем отклониле штетне последице дела.

Из списа предмета произилази да је мајка малолетног АА, ДД, адвокату Биљани Вујанов дала пуномоћје којим ју је овластила да брани малолетног АА пред Вишим јавним тужиоцем у Зрењанину у предмету Ктм 332/17 дана 01.11.2017. године.

По налажењу Врховног касационог суда одредбом члана 79. став 1. Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично правној заштити малолетних лица изричито је прописано у ком случају малолетник може да сноси трошкове поступка - ако је малолетнику изречена казна, без обзира да ли је у поступку према малолетнику бранилац постављен по службеној дужности или се ради о ангажованом браниоцу. Имајући у виду да је у конкретном случају према малолетном АА одбачена кривична пријава од стране Вишег јавног тужиоца у Зрењанину јер је малолетник у потпуности испунио преузети васпитни налог из члана 7. став 1. тачка 1. ЗМ – поравнање са оштећеним како би се извињењем отклониле штетне последице дела, и према њему није изречена казна, трошкови поступка у смислу члана 79. став 1. Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично правној заштити малолетних лица падају на терет буџетских средстава суда, без обзира на чињеницу да је у конкретном случају адвокат Биљана Вујанов ангажована од стране законског заступника мајке малолетног АА, а није постављена по службеној дужности.

Виши јавни тужилац у Зрењанину и Виши суд у Зрењанину, одбијајући захтев за накнаду трошкова поступка који је вођен против малолетног АА нису поступили у складу са одредбом члана 79. став 1. Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично - правној заштити малолетних лица, на који начин су учинили повреду закона из члана 441. став 4. ЗКП, на коју се основано захтевом за заштиту законитости браниоца малолетног АА указује.

Због учињене повреде закона, Врховни касациони суд је побијана решења укинуо и предмет вратио Вишем јавном тужиоцу у Зрењанину да би у складу са примедбама изнетим у овој пресуди, донело правилну, јасну и на закону засновану одлуку.

Из напред наведених разлога донета је одлука као у изреци на основу одредбе члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                                               Председник већа-судија,

Татјана Миленковић, с.р.                                                                                                                         Зоран Таталовић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић