Кзз 660/2018 одбачај; неовлашћено лице

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 660/2018
06.06.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић, Милунке Цветковић и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Лазин, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја из члана 297. став 4. у вези кривичног дела угрожавање јавног саобраћаја из члана 289. став 3. у вези става 1. Кривичног законика у стицају са кривичним делом непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди из члана 296. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости пуномоћника оштећене као тужиље ББ - адвоката Бранимира Радовановића, поднетом против правноснажног решења Апелационог суда у Новом Саду Кж1 304/18 од 28.03.2018. године, у седници већа одржаној дана 06.06.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости пуномоћника оштећене као тужиље ББ - адвоката Бранимира Радовановића, поднет против правноснажног решења Апелационог суда у Новом Саду Кж1 304/18 од 28.03.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Бачкој Паланци К-185/17 од 26.01.2018. године окривљени АА је на основу члана 423. тачка 2) ЗКП ослобођен од оптужбе да је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја из члана 297. став 4. у вези кривичног дела угрожавање јавног саобраћаја из члана 289. став 3. у вези става 1. КЗ у стицају са кривичним делом непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди из члана 296. став 1. КЗ, јер није доказано да је учинио дела за која је оптужен. Оштећена ББ је са имовинскоправним захтевом упућена на парницу. Одређено је да трошкови кривичног поступка падају на терет буџетских средстава суда.

Решењем Апелационог суда у Новом Саду Кж1 304/18 од 28.03.2018. године одбачена је као неблаговремена жалба пуномоћника оштећене као тужиље ББ изјављена против пресуде Основног суда у Бачкој Паланци К-185/17 од 26.01.2018. године.

Пуномоћник оштећене као тужиље ББ - адвокат Бранимир Радовановић поднео је захтев за заштиту законитости само против правноснажног решења Апелационог суда у Новом Саду Кж1 304/18 од 28.03.2018. године, због повреда одредаба Законика о кривичном поступку, са предлогом да Врховни касациони суд укине решење Апелационог суда у Новом Саду Кж1 304/18 од 28.03.2018. године и донесе одлуку којом се жалба оштећене као тужиље ББ усваја у целости и предмет враћа на поновно одлучивање Основном суду у Бачкој Паланци или да укине наведено решење и предмет врати на поновно одлучивање Апелационом суду у Новом Саду или да наведено решење преиначи у целини или делимично, те да оштећеној надокнади трошкове у поступку по захтеву.

Врховни касациони суд је у седници већа, испитујући захтев за заштиту законитости пуномоћника оштећене као тужиље у смислу одредби члана 487. Законика о кривичном поступку, нашао да је захтев недозвољен, из следећих разлога:

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а одредбом става 3. истог члана прописано је да окривљени може поднети захтев за заштиту законитости искључиво преко браниоца.

Сходно цитираним законским одредбама, овлашћена лица за подношење захтева за заштиту законитости су само Републички јавни тужилац и окривљени и то окривљени искључиво преко браниоца. Како ово овлашћење ниједном законском одредбом није дато другим процесним субјектима, већ ова лица могу поднети само иницијативу Републичком јавном тужиоцу за подношење овог ванредног правног лека, у складу са уставним правом подношења предлога државним органима (члан 56. Устава Републике Србије), то је сходно томе захтев за заштиту законитости пуномоћника оштећене као тужиље ББ - адвоката Бранимира Радовановића поднет од стране неовлашћеног лица.

Са свега изложеног Врховни касациони суд је, на основу члана 487. став 1. тачка 2) ЗКП у вези члана 483. став 1. ЗКП, одбацио као недозвољен захтев за заштиту законитости пуномоћника оштећене као тужиље ББ - адвоката Бранимира Радовановића.

Записничар-саветник                                                                                                          Председник већа-судија,

Снежана Лазин,с.р.                                                                                                               Невенка Важић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић