Кзз 895/2018 одбачај; недозвољен разлог; 438 ст. 2 тач. 2

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 895/2018
11.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић-Томић, Соње Павловић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Mилана Алексића, због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног адв. Срђана Ивковића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Пироту К 14/17 од 19.02.2018. године и Апелационог суда у Нишу Кж1 412/18 од 11.05.2018. године, у седници већа одржаној 11.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Милана Алексића, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Пироту К 14/17 од 19.02.2018. године и Апелационог суда у Нишу Кж1 412/18 од 11.05.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Пироту К 14/17 од 19.02.2018. године, окривљени Милан Алексић оглашен је кривим због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ и осуђен на казну затвора у трајању од три године и осам месеци.

Одлучујући о жалби браниоца окривљеног, Апелациони суд у Нишу је пресудом Кж1 412/18 од 11.05.2018. године, одбио жалбу као неосновану и потврдио првостепену пресуду.

Против наведених правноснажних пресуда, бранилац окривљеног адв. Срђан Ивковић, поднео је захтев за заштиту законитости, због повреде закона, са предлогом да Врховни касациони суд обе пресуде преиначи и окривљеног ослободи од оптужбе или да исте укине и предмет врати на поновно суђење.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 485. став 1. тачка 1. ЗКП, прописано је да се захтев за заштиту законитости може поднети ако је правноснажном одлуком или одлуком у поступку који је претходио њеном доношењу повређен закон, а ставом 4. наведеног члана предвиђени су услови под којима окривљени преко свог браниоца може поднети захтев за заштиту законитости, а то је учињено таксативним набрајањем повреда закона које могу бити учињене у поступку пред првостепеним и жалбеним судом – члан 74, члан 438. став 1. тачка 1. и 4. и тачка 7. до 10. и став 2. тачка 1., члан 439. тачка 1. до 3. и члан 441. став 3. и 4. ЗКП.

Бранилац окривљеног као разлог подношења захтева наводи битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачке 2. ЗКП, која повреда, у смислу цитиране одредбе члана 485. став 4. ЗКП, не представља законом дозвољен разлог за подношење захтева за заштиту законитости.

Осим тога, бранилац у захтеву наводи да је у току поступка приликом акције надгледања, праћења и опсервирања окривљеног и лица која су од њега купила дрогу, дошло до хапшења само купаца дроге а осуђени као главна мета пуштен да мирно одшета са лица места, да је нејасно да МУП прати окривљеног и купце а да окривљеног не ухапси, да су докази утврђивани искључиво из исказа купаца хероина и сведочења органа полицијске управе који су спроводили акцију, да је вештачење обавила надлежна лабораторија у Београду а не у Нишу, па се не може поуздано утврдити да ли је то заиста дрога са тог лица места... чиме у суштини оспорава чињенично стање утврђено првостепеном и потврђено другостепеном пресудом. Међутим, погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање у смислу одредбе члана 485. став 4. ЗКП, такође не представља законом дозвољен разлог за подношење захтева за заштиту законитости.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Милана Алексића оценио недозвољеним и, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2. у вези члана 485. став 4. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                                       Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                                                                  Зоран Таталовић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић