Кзз 91/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 91/2016
04.02.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића, Горана Чавлине, Драгана Аћимовића и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Наташом Бањац, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Љ.В., због кривичног дела лажно представљање из члана 329. став 1. и 2. Кривичног законика и др., одлучујући о захтеву за заштиту законитости пуномоћника оштећене М.П., адвоката П.З. из З., поднетом против правноснажног решења Вишег јавног тужиоца у Нишу КТПО 52/15 од 30.04.2015. године, у седници већа одржаној дана 04.02.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости пуномоћника оштећене М.П., адвоката П.З., поднет против правноснажног решења Вишег јавног тужиоца у Нишу КТПО 52/15 од 30.04.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег јавног тужиоца у Нишу КТПО 52/15 од 30.04.2015. године, одбијен је као неоснован приговор пуномоћника ошт. М.П., адв. П.З., поднет на решење Основног јавног тужиоца у Алексинцу КТ бр.939/14 од 26.03.2015. године, којим је одбачена кривична пријава поднета против В.Љ. из Р., због кривичног дела лажно представљање из члана 329. став 1. и 2. КЗ и кривичног дела давање лажног исказа из члана 335. став 1. и 2. КЗ, јер не постоје основи сумње да је учињено пријављено кривично дело, нити било које друго кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности.

Пуномоћник ошт. М.П., адв. П.З. поднео је захтев за заштиту законитости против наведеног правноснажног решења Вишег јавног тужиоца у Нишу, не опредељујући разлоге у смислу члана 485. Законика о кривичном поступку (ЗКП) због којих подноси захтев, а из образложења захтева произилази да то чини због повреде закона у смислу члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, и то битне повреде одредаба кривичног поступка и повреде кривичног закона, као и збогпогрешно утврђеног чињеничног стања, са предлогом Врховном касационом суду да побијано решење поништи због повреда закона, погрешне примене закона и погрешно утврђеног чињеничног стања и врати предмет на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа, у смислу члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, у којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости пуномоћника ошт. М.П., адв. П.З., је недозвољен.

Чланом 482. став 1. ЗКП прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у овом Законику. Према одредби члана 483.став 1. ЗКП, којом је одређен круг лица овлашћен за подношење захтева за заштиту законитости, овај ванредни правни лек могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац.

Из цитираних законских одредаба произилази да оштећени, као ни његов пуномоћник нису овлашћени процесни субјекти за подношење захтева за заштиту законитости, па је предметни захтев пуномоћника ошт. М.П., недозвољен.

Из изнетих разлога Врховни касациони суд је, на основу члана 487. став 1. тачка 2) у вези са чланом 483. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                               Председник већа-судија

Наташа Бањац,с.р.                                                                                     Јанко Лазаревић,с.р.