Округли сто „Одељења судске праксе и други модели за уједначавање судске праксе“

Регионални округли сто „Одељења судске праксе и други модели за уједначавање судске праксе“ одржан је 26. јуна 2017. године у Београду, у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе у сарадњи са Врховним касационим судом и Правосудном академијом.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао да округли сто са темом која је извесно време најважнија у судском систему Србије, представља одличну прилику за проналажење најбољих предлога о начину уједначавања судске праксе који ће допринети правној сигурности уз пуно поштовање судијске независности.

„Добар правосудни ситем мора да спречи да доношење коначне одлуке траје предуго а посебно да спречи доношење различитих одлука у истим чињеничним и правним ситуацијама“, рекао је председник Врховног касационог суда.

На округлом столу су разматрана питања од значаја за уједначену примену националних закона и међународних стандарда с посебним освртом на правне инструменте Савета Европе.

Судије из држава из региона, Врховног касационог суда и апелационих судова Србије размениле су искуства и примере добре праксе који доприносе развоју националних механизама за уједначавање судске праксе.