Рев 3414/2022 3.19.1.25.1.3; дозвољеност ревизије

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 3414/2022
14.07.2022. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Гордане Комненић, чланова већа, у парници тужиље-противтужене АА из ..., чији је пуномоћник Бранислав Крнић, адвокати из ..., против туженог-противтужиоца ББ из ..., чији је пуномоћник Миленко Јовин, адвокат из ..., ради вршења родитељског права, одлучујући о ревизији тужиље изјављеној против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж2 428/21 од 29.09.2021. године, у седници од 14.07.2022. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољена ревизија тужиље изјављена против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж2 428/21 од 29.09.2021. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Новом Саду П2 2048/2018 од 26.04.2021. године ставом првим изреке разведен је брак парничних странака. Ставом другим изреке малолетна деца парничних странака поверена су тужиљи на самостално вршење родитељског права, а пребивалиште деце ће бити на њеној адреси. Ставом трећим изреке тужени је обавезан да доприноси издржавању малолетне деце износима наведеним овим делом изреке. Ставом четвртим изреке утврђен је начин одржавања личних контаката између туженог и деце на начин наведен овим делом изреке. Ставом петим изреке одбијен је захтев тужиље за утврђење обавезе издржавања деце од стране туженог од дана подношења тужбе. Ставовима шест – деветнаест изреке одлучено је о привременим мерама. Ставом двадесетим изреке одлучено је да свака странка сноси своје трошкове.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Гж2 428/21 од 29.09.2021. године, ставом првим изреке одбијене су жалбе парничних странака и потврђена првостепена пресуда у делу којим је одлучено о самосталном вршењу родитељског права, обавези туженог да доприноси дечијем издржавању, начину одржавања личних односа малолетне деце са туженим, привременој мери и трошковима поступка. Ставом другим изреке одбијен је захтев парничних странака за накнаду трошкова жалбеног поступка.

Против другостене пресуде у делу којим је потврђено првостепено решење о трошковима поступка, тужиља је изјавила ревизију због погрешне примене материјалног права и погрешне одлуке о трошковима.

Врховни касациони суд је испитао дозвољеност изјављене ревизије у смислу члана 410. став 2. важећег Закона о парничном поступку - ЗПП и утврдио да ревизија тужиље није дозвољена.

Према члану 28. ЗПП, ако је за утврђивање стварне надлежности, права на изјављивање ревизије и другим случајевима прописаним у овом закону меродавна вредност предмета спора, као вредност предмета спора узима се само вредност главног захтева. Камата, уговорна казна и остала споредна тражења, као и трошкови поступка не узимају се у обзир ако не чине главни захтев.

Будући да у овој парници трошкови поступка нису чинили захтев, из цитиране одредбе произилази да ревизија није дозвољена.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци, на основу члана 413. ЗПП.

Председник већа – судија

Бисерка Живановић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић