Р 81/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 81/2020
18.06.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранка Станића, председника већа, Татјане Матковић Стефановић и Татјане Миљуш, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Игор Милојевић, адвокат у ..., против тужене Републике Србије, Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво, Београд, ради накнаде штете због повреде права на суђење у разумном року, одлучујући о захтеву Првог основног суда у Београду за делегацију надлежности, у седници већа одржаној дана 18.06.2020.године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету ОДРЕЂУЈЕ СЕ Други основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Захтевом Прр 484/19 од 08.06.2020. године Први основни суд у Београду је предложио да се за поступање у овом предмету делегира други надлежни суд. У захтеву је навео да је том суду тужилац поднео тужбу ради накнаде штете због повреде права на суђење у разумном року у предмету Првог основног суда у Београду и да су се тиме стекли услови из члана 62. Закона о парничном поступку.

Одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда на основу одредбе члана 62. став 1. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' 72/11...са изменама), Врховни касациони суд налази да је захтев Првог основног суда у Београду основан.

Одредбом члана 62. став 1. Закона о парничном поступку је прописано да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други оправдани разлози.

Имајући у виду разлоге Првог основног суда у Београду за делегацију, да је тај суд означен у наводима тужбе као орган тужене који је тужиоцу проузроковао штету, Врховни касациони суд налази да је захтев за делегацију основан и да ће о правима и обавезама тужиоца независно и непристрасно поступак спровести Други основни суд у Београду.

На основу изнетих разлога одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранко Станић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић