Р4 г 17/2020 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 17/2020
06.07.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, судија Бранислава Апостоловић, у предмету предлагача АА из ..., ул. ..., чији је пуномоћник Слободан Б. Драгутиновић, адвокат из ..., одлучујући о приговору за убрзање поступка у смислу члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, донео је дана 06.07.2020. године, без испитног поступка

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ приговор предлагача АА из ... .

ОДБИЈА СЕ захтев предлагача за накнаду трошкова поступка у износу од 6.000,00 динара.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач АА из ..., поднела је дана 29.06.2020. године приговор ради убрзања поступка. У приговору је навела да је пред Вишим судом у Јагодини у току поступак који је покренуо сада покојни ББ, а кога су наследили најпре његова деца, син ВВ и ћерка ГГ, да би у току поступка преминуо и ББ чији је наследник супруга АА. У току трајања поступка донета је првостепена пресуда којом су делимично успели у спору тужиоцу па су на исту пресуду уложили ревизију и тужилачка и тужена страна. Поступак се води пред Вишем судом у Јагодини у предмету П 47/16, па је та пресуда делимично потврђена пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Гж 3737/17 од 24.10.2018. године. Овом пресудом су били незадовољни и тужиоци и тужена страна, па су уложили ревизију Врховном касационом суду и то тужилачка страна 21.12.2018. године, а у децембру месецу 2018. године уложила је и тужена страна. Ради се о спору велике вредности, па се моли председник Врховног касационог суда да наложи да се предмет што пре узме у рад, с обзиром да су изведени сви предложени докази и да се донесе мериторна одлука о истом, а по члану 6, 7. и 8. Закона о заштити права на суђење у разумном року. Наиме, по ревизијама Врховни касациони суд није одлучио више од годину ипо дана, што се сматра да је повређено право на суђење у разумном року, па је предложено да се то право призна и да се предлагачу досуде трошкови поступка у износу од 6.000,00 динара.

Поступајући по приговору предлагача у смислу Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ бр. 40/15) и то члана 6. до 8. Закона, Врховни касациони суд је донео одлуку да се приговор одбацује без испитног поступка.

О приговору је одлучивао судија одређен годишњим распоредом послова у суду у смислу члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, којом одредбом је предвиђено да поступак по приговору води председник суда, који и одлучује о приговору, а годишњим распоредом послова у суду он може да одреди једног судију или више судија да поред њега воде поступак и одлучују о приговорима.

Увидом у списе Врховног касционог суда Рев 3587/2019 утврђено је да је предмет Апелационог суда у Крагујевцу Гж 3737/2017 примљен у Врховни касациони суд 12.09.2019. године и добио број Рев 3587/2019. Предмет Врховог касационог суда Рев 3587/2019 је већан 21.05.2020. године, одлука је израђена и предмет предат судској пракси.

У ситуацији када је поступак окончан пред Врховним касационим судом пре подношења предлога за убрзање поступка, предлагач нема правни интерес за убрзање поступка. Није основан ни захтев предлагача да се утврди да је у наведеном предмету повређено право на суђење у разумном року, јер је предмет суђен у разумном року.

Из наведених разлога, приговор је одбачен у смислу члана 5. став 1. у вези са чланом 7. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

Предлагач није успео са предлогом, па му не припадају ни трошкови састава предлога за убрзање поступка.

Против решења о одбацивању приговора није дозвољена жалба, на основу одредбе члана 8. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

Судија

Бранислава Апостоловић,с.р.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:

Против овог решења није дозвољена жалба.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић