Студијска посета представника највиших судова из Србије Савету Европе и Европском суду за људска права

Делегација највиших судова из Србије, коју је предводио председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, боравила је од 6. до 7. децембра 2016. године, у студијској посети Савету Европе и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Делегацију су чинили заменик председника Врховног касационог суда Снежана Андрејевић, судија Врховног касационог суда Драгиша Ђорђевић, председник Привредног апелационог суда Мирослав Николић, председник Апелационог суда у Београду Душко Миленковић, председник Апелационог суда у Крагујевцу Дубравка Дамјановић, председник Апелационог суда у Нишу Драган Јоцић и председник Апелационог суда у Новом Саду Новица Пековић.

Током посете, одржано је више састанка са представницима Савета Европе и Европског суда за људска права, на којима се разговарало о улози Врховног касационог суда и апелационих судова у хармонизацији судске праксе, о хармонизацији и независности судија у светлу предстојећих реформи Уства Србије и о спорним правним питања у вези са случајевима против Србије.

Делегација се састала и са Бранком Лубардом, судијом Европског суда за људска права и амбасадором Зораном Поповићем, шефом Сталне Мисије Србије при Савету Европе.

Посету је организовао Савет Европе - Директорат за људска права и владавину права и Директорат за људска права Одељење за примену људских права на националном нивоу.