Ус 5/10 - сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 5/10
25.05.2010. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Виде Петровић-Шкеро и Стојана Јокића, чланова већа, са саветником Горданом Богдановић, записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Вишег суда у Пожаревцу, у правној ствари З.М., одборника Скупштине општине В.Г., против Скупштине општине В.Г., у предмету престанка мандата одборника, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2010. године већином гласова, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

            За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Управни суд.

О б р а з л о ж е њ е

 

Управни суд је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Вишим судом у Пожаревцу, који се решењем ... од 20.04.2010. године огласио стварно ненадлежним за поступање по жалби З.М., одборника Скупштине општине В.Г., изјављеној против одлуке Скупштине општине В.Г., донете на деветнаестој седници одржаној дана 16.04.2010. године, о престанку мандата одборника С.С. из Д. и Д.М. из М. Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" број 116/08), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Управни суд.

Одредбом члана 23. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' број 116/08) је прописано да Виши суд суди у првом и другом степену у кривичној материји и грађанскоправним споровима, води поступак за издавање окривљених и осуђених лица, извршава кривичну пресуду иностраног суда, одлучује о признању и извршењу страних судских и арбитражних одлука ако није надлежан други суд, одлучује о сукобу надлежности основних судова са свог подручја и врши друге послове одређене законом.

Одредбом члана 29. Закона о уређењу судова је прописано да Управни суд суди у управним споровима, као и да врши друге послове одређене законом.

Одредбом члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' број 129/07) је прописано да се против решења изборне комисије може изјавити жалба надлежном окружном суду у року од 24 часа од достављања решења. Ставом 3. истог члана закона је прописано да у поступку заштите изборног права суд сходно примењује одредбе закона којим се уређује поступак у управним споровима. Одредбом члана 56. став 7. Закона о локалним изборима је прописано да се против одлуке донете у вези са потврђивањем мандата одборника може изјавити жалба надлежном окружном суду у року од 48 часова од дана доношења одлуке скупштине јединице локалне самоуправе.

Имајући у виду да чланови 54. и 56. Закона о локалним изборима регулишу исту област која је у наведеном закону насловљена као ''заштита изборног права'', а Законом о уређењу судова није разграничена надлежност Вишег и Управног суда у вези примене Закона о локалним изборима, Врховни касациони суд налази да одлучивање о престанку мандата одборника представља део изборног поступка, за који је надлежан Управни суд. Ово стога што Закон о локалној самоуправи упућује на сходну примену Закона о управним споровима, којим је у члану 8. став 1. прописано да управни спор решава Управни суд.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Записничар,                                                             Председник већа - судија,

Гордана Богдановић, с.р.                                            Мирјана Ивић, с.р.