У 127/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 127/05
13.01.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Љубодрага Пљакића и Слободана Милошевића, чланова већа, са саветником Врховног суда Душицом Маринковић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против Скупштине општине Нови Пазар, ради поништаја управних аката, у нејавној седници већа одржаној дана 13. јануара 2005. године донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно ненадлежним за решавање ове ствари и предмет уступа на надлежност Окружном суду у Новом Пазару.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу у управном спору код овог суда против Скупштине општине Нови Пазар, ради поништаја управних аката и то: 1. Одлуке о избору чланова Комисије за утврђивање сагласности одборника и извештаја Општинске изборне комисије, 2. Одлуке о потврђивању мандата одборника, 3. Одлуке о избору председника Скупштине општине Нови Пазар, 4. Одлуке о избору заменика председника Скупштине општине Нови Пазар, 5. Одлуке о постављењу секретара Скупштине општине Нови Пазар, 6. Одлуке о избору Општинског већа, 7. Одлуке о разрешењу генералног директора ББ и 8. Одлуке о именовању вршиоца дужности директора ВВ, а на основу члана 41. став 1. тачка 2. и 3. Закона о локалној самоуправи.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност, Врховни суд Србије је нашао да није надлежан за поступање у овој ствари, већ је надлежан Окружни суд у Новом Пазару.

Према одредби члана 17. став 1. тачка 1. под з). Закона о судовима ("Службени гласник РС" бр. 46/91....71/92), које се примењују на основу члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова ("Сл. гласник РС" бр. 29/04), Врховни суд је надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичког органа, ако законом није друкчије одређено, а одредбом члана 14. став 1. тачка 8. Закона о судовима, која одредба се такође примењује на основу члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова, прописано је да окружни суд одлучује о законитости коначних управних аката, за које није надлежан други суд.

Тужбом тужиоца покренут је управни спор против аката које је донела Скупштина општине Нови Пазар, па је за решавање ове ствари стварно и месно надлежан Окружни суд у Новом Пазару. Одредбом члана 41. став 1. тачка 2. и 3. Закона о локалној самоуправи ("Сл. гласник РС" бр. 9/2002 и 33/2004), на коју се тужилац у тужби позива, није прописана надлежност Врховног суда за одлучивање о законитости аката чији се поништај тужбом тражи, већ је прописано да председник општине непосредно извршава и стара се о извршењу одлука и других аката скупштине општине и да предлаже одлуке и друге акте које доноси скупштина, као и начин решавања питања о којима одлучује скупштина општине.

Са изнетих разлога, Врховни суд је, на основу одредбе члана 59. Закона о управним споровима, а сходном применом члана 15. и 17. Закона о парничном поступку, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 13. јануара 2005. године, У. 127/05

Записничар, Председник већа,

Душица Маринковић, с.р. судија,

Олга Ђуричић, с.р.

За тачност отправка

дц