Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije „Sudijski dani 2023“

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije, u organizaciji Vrhovnog  suda, održava se 25. i 26. maja 2023. godine u Vrnjačkoj Banji.

Nakon pozdravnih reči i otvaranja Savetovanja, predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, obratila se uvodnim izlaganjem.

Predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović je pozvala sudije da što uspešnije promovišu visoke standarde sudijskog ponašanja i pridržavaju ih se u cilju održavanja i jačanja poverenja javnosti u nezavisnost sudija i sudova.

Govoreći o nepristarsnosti sudija, predsednica Vasović je ukazala na to da je sudija dužan da van suda izbegava situacije koje bi opravdano mogle da izazovu sumnju u njegovu nepristrasnost. „Ne zaboravite da ste kao lica stalno izložena sudu javnosti, slobodno i svojevoljno prihvatili lična ograničenja koja vam je nametnula sudijska funkcija“, poručila je predsednica Vrhovnog suda.

Na svečanom otvaranju Savetovanja govorili su pomoćnik ministra pravde Branislav Stojanović, predsednica Ustvanog suda Snežana Marković, šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper (Tobias Flessenkemper), zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Groen (Sarah Groen), šef Političke sekcije Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc (Dirk Lorenz) i sudija Evropskog suda za ljudska prava Gabrijela Kučko-Štadlmajer (Gabriele Kucsko-Stadlmayer.

Pored sudija iz Srbije, na Savetovanju sudija, učestvuju i sudije Evropskog suda za ljudska prava kao i sudije iz Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske, Vrhovnog suda Crne Gore i Vrhovnog suda Republike Slovenije.

Organizaciju Savetovanja su pomogli projekat „Podrška reformi pravosuđa“ koji finansira Evropska unija a sprovodi Savet Evrope i Misija OEBS-a u Srbiji.