Kzz 525/2019 2.4.1.22.1.7

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 525/2019
05.06.2019. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Dragana Aćimovića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Milom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu maloletnog, sada punoletnog AA zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog sada punoletnog AA, adv. Rastka Ružičića, podnetom protiv pravnosnažnih rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 136/18 od 13.02.2019. godine i Kžm2 24/19 od 14.03.2019. godine, u sednici veća održanoj dana 05.06.2019. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

USVAJA SE, kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog sada punoletnog AA, adv. Rastka Ružičića, pa se UKIDAJU pravnosnažna rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 136/18 od 13.02.2019. godine i Kžm2 24/19 od 14.03.2019. godine i predmet vraća Apelacionom sudu u Novom Sadu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 136/18 od 13.02.2019. godine, odbijen je zahtev branioca maloletnog sada punoletnog AA, adv. Rastka Ružičića za isplatu troškova i nagrade za odbranu u predmetu Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 136/18.

Rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm2 24/19 od 14.03.2019. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca maloletnog sada punoletnog AA izjavljena protiv rešenja Apelacionog suda u Novom Sadu Kžm1 136/18 od 13.02.2019. godine.

Protiv navedenih pravnosnažnih rešenja, branilac maloletnog, sada punoletnog AA, adv. Rastko Ružičić podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1) u vezi člana 441. stav 4. Zakonika o krivičnog postupku sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev, ukine pobijana rešenja i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, shodno odredbi člana 488. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku i, u sednici veća, koju je održao bez obaveštenja Republičkog javnog tužioca i branioca maloletnog sada punoletnog AA, nalazeći da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta, sa pravnosnažnim rešenjima protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je nakon ocene navoda u zahtevu našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je osnovan.

Prema razlozima prvostepenog rešenja, Apelacionog suda u Novom Sadu, prihvaćenim od strane veća za maloletnike istog suda, zahtev izabranog branioca mal. sada punoletnog AA, adv. Rastka Ružičića, za naknadu troškova drugostepenog krivičnog postupka pred Apelacionim sudom u Novom Sadu u predmetu Kžm1 136/18 na ime pristupa sednici veća održanoj dana 07.02.2019. godine, odbijen je kao neosnovan, sa obrazloženjem da je „odnos imeđu branioca i okrivljenog u konkretnom slučaju maloletnog lica kao zastupanog lica, ugovorni odnos o punomoćstvu i pružanju pravne pomoći, te da shodno tome branioca plaća onaj ko ga je i angažovao, pa se sudskom odlukom ne može ni odrediti da branioca isplati lice koje je dužno da snosi troškove krivičnog postupka“.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda osnovano branilac maloletnog sada punoletnog AA, adv. Rastko Ružičić u zahtevu za zaštitu zakonitosti ukazuje na neprihvatljivost iznetih razloga i stavova Apelacionog suda u Novom Sadu, te da je pobijanim rešenjima povređen zakon iz člana 441. stav 4. Zakonika o krivičnom postupku u vezi člana 79. stav 1. Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica i člana 261. stav 2. tačka 7. Zakonika o krivičnom postupku.

Odredbom člana 49. stav 1. ZM propisano je da maloletnik mora imati branioca prilikom prvog saslušanja, kao i tokom čitavog postupka, a stavom dva istog člana propisano je da, ako sam maloletnik, njegov zakonski zastupnik ili srodnik ne uzmu branioca, njega će po službenoj dužnosti postaviti sudija za maloletnike.

Odredbom člana 79. stav 1. ZM propisano je, između ostalog, da sud može maloletnika obavezati na plaćanje troškova krivičnog postupka samo ako je maloletniku izrekao kaznu. Ako je prema maloletniku izrečena vaspitna mera ili je postupak obustavljen, troškovi postupka padaju padaju na teret budžetskih sredstava.

Odredbom člana 261. stav 2. tačka 7) ZKP, propisano je da troškovi krivičnog postupka obuhvataju i nagradu i nužne izdatke branioca, pri čemu zakon ne pravi razliku između izabranog branioca i branioca postavljenog po službenoj dužnosti.

U konkretnom slučaju maloletnom, sada punoletnom AA, izrečena je vaspitna mera upozorenja i usmeravanja – sudski ukor, čime je ispunjen uslov iz člana 79. stav 1. ZM za isplatu troškova na teret budžetskih sredstava.

Odbijanjem zahteva branioca maloletnog, sada punoletnog AA za isplatu troškova krivičnog postupka Apelacioni sud u Novom Sadu je donošenjem pobijanih rešenja učinio povredu zakona iz člana 441. stav 4. ZKP u vezi člana 79. stav 1. ZM i člana 261. stav 2. tačka 7. ZKP na šta se osnovano ukazuje u podnetom zahtevu.

S toga je Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti branioca maloletnog sada punoletnog AA adv. Rastka Ružičića, usvojio kao osnovan, ukinuo pobijana rešenja i predmet vratio Apelacionom sudu u Novom Sadu na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Apelacioni sud u Novom Sadu će imati u vidu primedbe navedene u ovoj presudi i doneti pravilnu, jasnu i na zakonu zasnovanu odluku.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 492. stav 1. tačka 1) ZKP odlučio kao u izreci presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                                           Predsednik veća-sudija

Mila Ristić,s.r.                                                                                                                                                     Nevenka Važić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić