Kzz 856/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 856/2015
21.10.2015. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Radmile Dragičević-Dičić, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Snežanom Lazin, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog Ž.Ć., zbog krivičnog dela iz člana 355. Krivičnog zakonika i dr., odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Ž.Ć. - advokata G.V., podnetom protiv pravnosnažnog rešenja sudije za izvršenje krivičnih sankcija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici 1 Sik-79/15 od 19.06.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 21.10.2015. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Ž.Ć. - advokata G.V., podnet protiv pravnosnažnog rešenja sudije za izvršenje krivičnih sankcija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici 1 Sik-79/15 od 19.06.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Disciplinske komisije Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici broj 24-6/15-670 od 09.06.2015. godine okrivljeni Ž.Ć. je oglašen odgovornim zbog učinjenog težeg disciplinskog prestupa iz člana 157. stav 1. tačka 20) Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i to zbog nedoličnog, nasilničkog ili uvredljivog ponašanja prema zaposlenom, te mu je izrečena disciplinska mera upućivanje u samicu tokom celog dana i noći u trajanju od 5 (pet) dana uslovno na 1 (jedan) mesec.

Rešenjem sudije za izvršenje krivičnih sankcija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici 1 Sik-79/15 od 19.06.2015. godine odbijena je kao neosnovana žalba okrivljenog Ž.Ć. izjavljena protiv rešenja Disciplinske komisije KPZ u Sremskoj Mitrovici broj 24-6/15-670 od 09.06.2015. godine i navedeno rešenje je potvrđeno.

Branilac okrivljenog Ž.Ć. – advokat G.V. podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti samo protiv pravnosnažnog rešenja sudije za izvršenje krivičnih sankcija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici 1 Sik-79/15 od 19.06.2015. godine, zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, konkretno zbog povrede zakona iz člana 74. tačka 3) ZKP u vezi člana 36. stav 3. i člana 173. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine rešenje sudije za izvršenje krivičnih sankcija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici 1 Sik-79/15 od 19.06.2015. godine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da navedeno rešenje preinači tako što će usvojiti žalbu okrivljenog Ž.Ć. izjavljenu na rešenje Disciplinske komisije KPZ u Sremskoj Mitrovici broj 24-6/15-670 od 09.06.2015. godine, a sve radi ponavljanja disciplinskog postupka protiv okrivljenog u kome će mu biti omogućeno pravo na obaveznu odbranu.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu shodno odredbi člana 488. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku, te je u sednici veća koju je održao u smislu člana 490. ZKP, bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, smatrajući da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta i pravnosnažno rešenje protiv kojeg je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda iznetih u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe da su pobijanim rešenjem sudije za izvršenje krivičnih sankcija povređene odredbe člana 74. tačka 3) ZKP, a na čiju shodnu primenu u postupku pred sudijom za izvršenje upućuju odredbe člana 36. stav 3. i člana 173. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija („Službeni glasnik RS“ broj 55/2014). Ovo, imajući u vidu da je u disciplinskom postupku koji se vodio protiv okrivljenog Ž.Ć. povređeno pravo okrivljenog na obaveznu odbranu i stručnu pravnu pomoć.

Izneti navodi zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog se, po oceni Vrhovnog kasacionog suda, ne mogu prihvatiti kao osnovani, iz sledećih razloga:

Odredbom člana 74. tačka 3) ZKP je propisano da okrivljeni mora imati branioca ako je zadržan ili mu je zabranjeno da napušta stan ili je pritvoren – od lišenja slobode pa do pravnosnažnosti rešenja o ukidanju mere, a povreda ove odredbe u krivičnom postupku je dozvoljen razlog za zaštitu zakonitosti okrivljenog, preko branioca (član 485. stav 4. ZKP).

Odredbom člana 36. stav 3. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija („Službeni glasnik RS“ broj 55/2014) (u daljem tekstu: ZIKS) je propisano da se na postupak pred sudijom za izvršenje shodno primenjuju odredbe Zakonika o krivičnom postupku ako ovim ili drugim zakonom nije drugačije određeno.

Odredbom člana 173. stav 1. ZIKS je propisano da osuđeni protiv koga se vodi disciplinski postupak ima pravo na stručnu pravnu pomoć.

Imajući u vidu da shodna primena ZKP ne podrazumeva njegovu bukvalnu primenu u svakom slučaju, već kako je odredbom člana 36. stav 3. ZIKS predviđeno samo ako ZIKS-om nije drugačije određeno, to se neosnovano navodima branioca okrivljenog ukazuje na povredu odredbe člana 74. tačka 3) ZKP u postupku pred sudijom za izvršenje krivičnih sankcija. Ovo stoga što član 173. stav 1. ZIKS predviđa da okrivljeni protiv koga se vodi disciplinski postupak ima pravo na stručnu pravnu pomoć, a koja stručna pomoć se može okrivljenom obezbediti putem advokata ili drugog stručnog lica, a to je i diplomirani pravnik, što je ovde slučaj, to samim tim nema ni shodne primene odredbe člana 74. tačka 3) ZKP kojom je predviđena jedna od devet taksativno nabrojanih procesnih situacija u kojima okrivljeni mora imati branioca i do kada.

Dakle, imajući u vidu da u postupku pred sudijom za izvršenje krivičnih sankcija nije predviđena obavezna odbrana, kako to neosnovano u zahtevu ističe branilac okrivljenog, već je predviđeno samo da okrivljeni ima pravo na stručnu pravnu pomoć, a o kom svom pravu je okrivljeni obavešten i prihvatio je obezbeđenu mu stručnu pomoć od strane diplomiranog pravnika KPZ u Sremskoj Mitrovici koji je aktivno učestvovao u postupku, a kako to proizilazi iz spisa predmeta, to se samim tim u konkretnom slučaju ne može shodno primeniti Zakonik o krivičnom postupku, a posebno se ne može raditi o povredi zakona iz člana 74. tačka 3) ZKP.

Sa iznetih razloga, nalazeći da pobijanim rešenjem nije učinjena povreda zakona na koju se neosnovano ukazuje zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Ž.Ć. - advokata G.V., to je Vrhovni kasacioni sud na osnovu člana 491. stav 1. ZKP navedeni zahtev branioca okrivljenog odbio kao neosnovan.

Zapisničar-savetnik                                                                               Predsednik veća-sudija

Snežana Lazin,s.r.                                                                                    Nevenka Važić,s.r.